Navigacija
Viber X logo

Saradnja sa naučnicima iz SAD: Prof. Korać objavio rad u vrhunskom časopisu

Univerzitet u Banjoj LuciOpštePriče za primjer

Naučnostraživačka saradnja profesora Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta dr Dragana Koraća sa profesorima prestižnog Teksaškog univerziteta u San Antoniju i Državnog univerziteta Oklahoma krunisana je objavljivanjem naučnog rada u časopisu izuzetnih vrijednosti.

Naime dr Korać i prof. dr Kim Kvang Rejmond Ču sa Teksaškog univerziteta, te prof. dr Cong Pu i prof. dr Imič Batarai sa Državnog univerziteta Oklahoma objavili su naučni rad ,,Lightweight and Anonymous Application-Aware Authentication and Key Agreement Protocol for the Internet of Drones“ u vrhunskom međunarodnom časopisu ,,Internet of Things Journal’sa impakt faktorom 10,6 na dvogodišnjem, odnosno 11,1 na petogodišnjem nivou.

Kako navodi prof. Korać, nova era dronova kao transformativni period u tehnologijama i društvu trenutno privlači ogromnu pažnju naučne zajednice širom svijeta.

Dronovi imaju široku primjenu, te se koriste u različite svrhe i kao takvi posmatraju se kao pametni vazdušni objekti opremljeni senzorima i imaju mogućnost obrade i pohranjivanja podataka.

Upravo ove specifičnosti intrigiraju sajber zajednicu kako da ove pametne uređaje učine sigurnijim i bezbjednijim za korišćenje. 

,,Suštinski problem zajednice koja se bavi internet dronovima je fokusiran na izazove zaštite i privatnosti jer postojeća rješenja ne prave razliku između tipova podataka tokom procesa autentifikacije i uspostavljanja sesijskog ključa, što dovodi do curenja informacija kojima mogu pristupiti neautorizovani entiteti'', naglasio je Korać.

Za rješavanje problema zaštite i curenja podataka predložena je lagana i anonimna šema autentifikacije i protokola razmjene ključevima za internet dronove nazvana liteA4.

,,Osnovna ideja liteA4 je zamišljena tako da zemaljska stanica i dron izvode međusobnu autentifikaciju i uspostavljaju odvojene ključeve sesije za različite vrste podataka prije nego što dron uopšte isporuči prikupljene podatke zemaljskoj stanici. Predanost ovog rješenja je u tome da ako dron dospije u nepoželjne ruke, druga strana ne može koristiti podatke koji se nalaze u njemu'', objasnio je Korać.

Treba naglasiti da je profesor Korać na ovom projektu radio sa uglednim timom stručnjaka. Tako je profesor Ču jedan od najuglednijih svjetskih naučnika iz svoje oblasti, a za svoje radove je više puta nagrađivan od strane prestižnih univerziteta i časopisa širom svijeta. Ono što je važno istaći, prof. Ču je i veliki prijatelj Univerziteta u Banjoj Luci, on je prošle godine boravio na našem univerzitetu i u Banjoj Luci, gdje je učestvovao u radu Međunarodnog simpozijuma ,,Izazovi i prijetnje u sajber zaštitiˮ.

Kada je riječ o profesorima sa Držanog univerziteta u Oklahomi, tu je svakako potrebno istaći da je prof. Pu, iako mlad naučnik, na sebe već skrenuo pažnju naučne zajednice širom svijeta.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14102/dragan_korac.jpg