Navigacija
Viber X logo

Osniva se Inovacioni centar za međunarodni transfer tehnologija u biomedicini

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Sporazum o saradnji kojim je predviđena zajednička izgradnja Inovacionog centra za međunarodni transfer tehnologija u polju biomedicine potpisali su 11. januara 2024. godine rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin i rektor Šangajskog univerziteta za medicinu i zdravstvene nauke prof. dr Vu Tao.

Pored izgradnje Centra, ovaj sporazum potpisan u onlajn formatu putem aplikacije ,,Zum’’ predviđa i razmjenu istraživača, nastavnog i administrativnog osoblja, kao i studenata svih ciklusa studija. Sporazumom je previđeno i da se udruženim snagama radi na razvoju i unapređenju nastavnog procesa, sa posebnim fokusom na nove studijske programe i kurikulume.

Takođe, dva univerziteta će raditi i na zajedničkim projektima, namjenskim kursevima, te posebnim akademskim programima.

Svakako, važno je naglasiti i to da je u planu organizacija zajedničkih konferencija, skupova, te programa cjeloživotnog i stručnog usavršavanja.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i prorektor za materijalne i ljudske resurse Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Dalibor Kesić, dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Ranko Škrbić, rukovodilac Studijskog programa sinologija na Filološkom fakultetu doc. dr Ljiljana Stević, te asistent Anja Mudrenović, MA. Prisutni su bili i partneri iz Kine: zamjenik rektora Šangajskog univerziteta za medicinu i zdravstvene nauke Tang Lei, zamjenik direktora Odjeljenja za međunarodnu razmjenu Van Guangšeng, zamjenik direktora za nauku i tehnologiju Čen Đenju, zamjenik direktora za kolaborativno istraživanje Čen Bing, te zamjenik direktora Šangajskog centra za inteligentne medicinske uređaje i aktivnog zdravstvenog kolaborativnog centra za inovacije Džou Liang.

Podsjetimo, inicijativa za osnivanje Inovacionog centra za međunarodni transfer u polju biomedicine nastala je u novembru prošle godine, kada je na našem univerzitetu u radnoj posjeti boravila delegacija Šangajskog univerziteta za medicinu i zdravstvene nauke. Detalji teksta ovog sporazuma potpisanog na pet godina i samog osnivanja Centra dogovoreni su u uzvratnoj radnoj posjeti delegacije Univerziteta u Banjoj Luci Kini u decembru 2023, predvođenoj rektorom prof. Gajaninom.

Foto: D. Desnica

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13934/nnnn.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13934/IMG_1587.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13934/IMG_1590.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13934/IMG_1591.JPG