Navigacija
Viber X logo

Prof. dr Dijana Jelić boravila na postdoktorskom usavršavanju u Japanu

Univerzitet u Banjoj LuciOpštePriče za primjer

Prof. dr Dijana Jelić, redovna profesorka na Studijskom programu hemija na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, boravila je pet mjeseci na postdoktrskom istraživanju u Ckubi, u Japanu.

U periodu od maja do oktobra ove godine, ona je uspješno završila svoje drugo postdoktorsko usavršavanje na Nacionalnom institutu za nauku o materijalima.

Prof. Jelić je otišla u Japan kao dobitnik Matsumae stipendije. Inače, mogućnost za prijavu na konkurs Međunarodne fondacije Macumae imaju naučnici iz cijelog svijeta, a za 2023. dodijeljeno je deset stipendija, od ukupno 290 pristiglih prijava. Takođe, Fondacija je organizovala i svečanu promociju i dodjelu memorijalne medalje i sertifikata o uspješno završenim studijama.

U okviru svog naučno-istraživačkog projekta, prof. dr Dijana Jelić radila je na razvoju pametnih sistema za isporuku lijekova, koji se koriste za ciljano i produženo oslobađanje lijeka. U okviru usavršavanja, profesorka Jelić je u avgustu 2023. održala predavanje o savremenim pristupima povećanja stabilnosti i bioraspoloživosti slabo rastvorljivih lijekova u vodi na međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Međunarodna konferencija o nauci i tehnologiji staklastog stanja farmaceutikaˮ.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13740/prof._dr_dijana_jelic_glavna_slika.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13740/prof._dr_dijana_jelic.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13740/prof._dr_dijana_jelic2.jpg