Navigacija
Viber X logo

Časopis ,,SIFOR“ uskoro na SCI listi

Univerzitet u Banjoj LuciOpštePriče za primjer

Međunarodni časopis ,,SIFOR“ (SEEFOR - South-East European Forestry), čiji je suizdavač Šumarski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, uskoro bi trebao da se nađe na SCI listi.

Očekuje se da ,,SIFOR“ do kraja 2021. godine, a možda i ranije, dobije impakt faktor i bude postavljen na SCI listu. Na taj način bi Šumarski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, bio jedna od rijetkih institucija koja je suizdavač međunarodnog indeksiranog časopisa koji se nalazi na toj listi.

Važno je istaći i to da je da je časopis trenutno na ESCI (Emerging Sources Citation Index) listi, a radovi se mogu naći na Web of Science Core Collection (ESCI Database). Ovaj časopis trenutno ima citatni skor 0,82 za 2018. godinu, i rang 70/139 (Q3) u kategoriji „Šumarstvo“. Kada je riječ o ovom časopisu svakako treba istaći to da je indeksiran i u sljedećim bazama:

CAB abstacts, CrossRef,  Directory of Open Access Journals (DOAJ), Emerging Sources Citation Index (ESCI) - Web of ScienceTM Core Collection (Clarivate Analytics), Forestry abstracts, Google scholar, Scopus (Elsevier).

Inače, časopis je osnovan 2009. godine od strane šest institucija od kojih je jedna i Šumarski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, a osnivači i članovi uređivačkog odbora su vodeći stručnjaci i institucije iz oblasti šumarstva u jugoistočnoj Evropi.

U pitanju je časopis sa slobodnim pristupom, recenziran, a objavljuje se u elektronskom i štampanom izdanju. Časopis objavljuje originalne, nove i kvalitetne radove i tako doprinosi naučnom, istraživačkom i operativnom napretku u oblasti biotehničkih nauka sa posebnim akcentom na šumarstvo i srodne grane. ,,SIFOR“ publikuje naučne radove iz ekološkog, ekonomskog, tehničkog, tehnološkog, socijalnog i svih drugih aspekata šumarstva i prerade drveta. Časopis objavljuje radove iz cijelog svijeta, što se može i vidjeti u strukturi objavljenih radova, koji se nalaze u repozitorijumu ovog časopisa, a čime se njegova vrijednost podiže na viši nivo.

Drugi časopis Šumarskog fakulteta

Šumarski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci je izdavač i časopisa „Glasnik Šumarskog fakulteta“. Riječ je o časopisu osnovanom 2004. godine i kategorisan je kao vodeći časopis nacionalnog značaja u oblasti šumarstva. On indeksiran je u mnogim značajnim svjetskim citatnim bazama kao što su: CAB abstracts, CrossRef, ESCO, ROAD i mnoge druge. Dugotrajan i uporan rad uređivačkog i redukcionog odbora doprinosi kvalitetu časopisa za koji se očekuje da će napredovati u narednim godinama i to kroz povećanje vidljivosti i kvalitet objavljenih radova.

Linkovi:

  1. SIFOR
    https://www.seefor.eu/
  2. Glasnik Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci         http://glasnik.sf.unibl.org/index.php/gsfbl

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11004/casopis_sumarski_fakultet_unibl.jpg