Navigacija
Viber X logo

Obilježena godišnjica Fakulteta bezbjednosnih nauka

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Prigodnom svečanošću i promocijom 20 diplomaca, 06. marta 2020. godine obilježene su tri godine uspješnog rada Fakultet bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL).

Obraćajući se prisutnim zvanicama, rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin istakao je da Fakultet bezbjednosnih nauka školuje buduće diplomirane pravnike bezbjednosti i kriminalistike koji su spremni da odgovore na sve današnje i buduće izazove. 

„Ovaj fakultet je štit sigurnosti naše Republike, mjesto gdje stasavaju budući akademski građani, i oni koji će rukovoditi bezbjednosnim agencijama u Republici, ali i BiH. Među njima je mnogo odličnih sportista koji pored uspješnih rezultata tokom studija, ostvaruju i zavidne rezultate na sportskim terenima“, kazao je rektor Gajanin i naveo da ovaj fakultet ostvaruje uspjeh na svim poljima. 

,,U mjesecima koji dolaze čeka nas upis nove generacije studenata, a siguran sam da će se za indeks ovog fakulteta i ove godine boriti mnogo svršenih srednjoškolaca. Ne mogu a da ne kažem da u svemu što radimo na ovom fakultetu, posebnu zahvalnost dugujemo vlastima Republike Srpske i resornih ministarstava, bez čije pomoći ne bismo ostvarivali ovako dobre rezultate“, kazao je on. 

Rektor je uputio i iskrene čestitke diplomcima ove visokoškolske ustanove.

„Drage kolege, ovo je kruna vašeg rada i zalaganja, ali ne želim da to bude kraj vašeg usavršavanja. Upravo na Fakultetu bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci treba da nastavite svoje dalje usavršavanje, jer bićemo srećni kada redove vaših bogatih biografija budu krasili i podaci o dodatnom usavršavanju na ovom fakultetu“, naveo je rektor. 

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je naglasila da brojni izazovi pokazuju  koliki je značaj obrazovnih ustanova, poput Fakulteta bezbjednosnih nauka i koliko je njihova uloga važna u izgradnji i jačanju perspektive za stabilnu budućnost Republike Srpske.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je bila na čelu vlade koja je podržala transformaciju Visoke škole unutrašnjih poslova u Fakultet bezbjednosnih nauka UNIBL i da Srpska ima kadar koji će moći da odgovori na buduće izazove.

„Stojim iza onoga što je misija ovog fakulteta jer znam da će mnogo toga zavisiti upravo od ljudi koje ćemo školovati ovdje. Važno je da uvodimo nove nastavne programe, neku novu praksu u nastavni proces u najširem smislu, posebno u visokom obrazovanju, znajući koliko je važno da idemo u korak koji nam diktira novo doba“, rekla je Cvijanovićeva.

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka doc. dr Predrag Ćeranić rekao je da postoji veliko interesovanje mladih za ovaj fakultet, koji je do sada upisalo oko 300 studenata.

On je naveo da ova visokoškolska ustanova ima dobru saradnju sa srodnim fakultetima iz Rusije, Srbije i Sjeverne Makedonije.

,,Dogovoreno je da zajedno sa Fakultetom bezbjednosti iz Moskve uradimo studijski program drugog ciklusa, tako da će naši studenti dobijati dvije diplome - moskovskog i banjalučkog univerziteta“, istakao je dekan Ćeranić i naveo da kod studenata ovog fakulteta postoji i patriotizam, jer svake godine ešalon studenata učestvuje u svečanom defileu povodom Dana Republike, ali i akcijama dobrovoljnog darivanja krvi.

Tokom ove svečanosti, nagrađeni su pojedinci koji su svojim nesebičnim zalaganjem doprinijeli razvoju fakulteta, ali i najbolji studenti. Tako je rukovodstvo fakulteta dodijelilo priznanja srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, prorektoru za nastavu i studentska pitanja prof. dr Strainu Posavljaku, rukovodiocu Univerzitetsko-računarskog centra UNIBL Aleksandru Gaćini  i drugima.

Svečanosti su između ostalih prisustvovali i prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj prof. dr Goran Latinović, prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju prof. dr Biljana Antunović, prorektor za nastavu i studentska pitanja prof. dr Strain Posavljak, finansijski direktor Univerziteta Duško Lazić, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Radmila Pejić, direktor Policije RS Darko Ćulum i drugi gosti. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9872/01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9872/03.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9872/02.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9872/04.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9872/05.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9872/06.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9872/07.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9872/08.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9872/09.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9872/10.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9872/11.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9872/12.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9872/13.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9872/14.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9872/15.JPG