Navigacija
Viber

Svjetski dan oralnog zdravlja: 100.000 KM za ''Dentalnu klinku"

AktuelnoUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Svjetski dan oralnog zdravlja, 20. mart obilježen je i u Specijalističkiom centaru ''Dentalna klinika'' Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Tim povodom ''Dentalnu klinku'' posjetili su Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske i Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite, a u pratnji prof. dr Radoslava Gajanina, rektora Univerziteta u Banjoj Luci i prof. dr Ranka Škrbića, dekana Medicinskog fakulteta UNIBL.

Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske, kaže da je iz budžeta predsjednika Republike izdvojeno 100.000 KM za nabavku stomatoloških stolica i opreme za Specijalistički centar "Dentalnu kliniku", s ciljem poboljšanja uslova rada ovog centra i unapređenja oralog zdravlja stanovništva.

"Veliko je zadovoljstvo što ranije kao premijer, a sada kao predsjednik Republike mogu da podržim rad ove klinike, s ciljem unapređenja oralnog zdravlja stanovništva", rekla je Cvijanovićeva, nakon što je posjetila "Dentalnu kliniku" povodom obilježavnja Svjetskog dana oralnog zdravlja.

Ona je istakla da je od izuzetnog značaja što je posebna pažnja posvećena oralnom zdravlju djece i trudnica.

"Kada sam bila premijer na jednoj od sjednica Vlade dobili smo informaciju da veliki broj djece do tri godine ima karijes, kao i da 90 odsto trudnica nema naviku da ide na stomatološke preglede. Nakon toga smo nabavili stomatološke stolice i mašine za Polikliniku i škole u Banjaluci, a nastavak ovog programa jeste u ovom centru", rekla je Cvijanovićeva i pozvala građane da korsite usluge "Dentalne klinike".

"Podrška koju dajem ovim aktivnostima uklapa se u program koji sprovodimo, a podrazumijeva brigu o najmlađima i trudicama. To radimo u okviru programa za jaču i bolju demografsku sliku Republike Srpske", kaže Cvijanovićeva.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske naglasio je da se Svjetski dan oralog zdravlja obilježava s ciljem podizanja svijesti o značaju oralnog zdravlja i njegovoj ulozi u očuvanju opšteg zdravlja.

"U Republici Srpskoj 60 do 70 odsto djece od 11 godina pere zube više od jednom dnevno. Ne smije biti zanemareno zdravlje mliječnih zuba, jer 30 odsto dvogodišnjaka i 90 odsto šestogodišnjaka u RS već ima karijes", rekao je Šeranić.

Prof. dr Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, naveo je da studenti stomatologije u posljednjih sedam dana posjećuju banjalučke vrtiće i ukazuju na značaj očuvanja oralnog zdravlja.

"Izuzetno su nam važne trudnice i djeca. Pokrenućemo inicijativu u svih zdravstvenim ustanovama da trudnice moraju voditi računa o oralnom zdravlju. Nažalost, oralna higijena nam je na jako niskom nivou", rekao je Škrbić i zahvalio predjednici Cvijanović za izdvojena sredtstva za "Dentalnu kliniku".

Učenici posjetili ''Dentalnu kliniku''

Inače, povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja učenici petog razreda banjalučke O.Š. ''Stanko Rakita'' posjetili su ''Dentalnu klinku''.

Mališani su imali priliku da kroz promotivne i edukativne aktivnosti u vidu predavanja o zdravlju i higijeni zuba i prezentacije pravilne tehnike pranja zuba na odgovarajućem modelu, uče o načinima ispravnog pranja zuba i održavanja oralne higijene.

Kampanja pokrenuta 2013. godine

Kampanja Svjetskog dana oralnog zdravlja službeno je pokrenuta 2013. godine, kako bi se podigla svijest kod djece i odraslih o značaju oralnog zdravlja i njegovoj ulozi u očuvanju opšteg zdravlja. Datum 20. nart izabran je s razlogom: djeca imaju dvadeset mliječnih zuba, smatra se da stariji treba da imaju dvadeset svojih zuba na kraju života da bi se smatrali zdravima, taj datum predstavljen je brojevima mjeseca i dana, tj. 3/20 pokazuje oralni status, koji bi trebalo da imaju odrasli pacijenti, 32 zuba i 0 detektovanih karijesa.

Ove godine Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se pod sloganom ''Reci AAAA" - Djeluj na oralno zdravlje!"

Svjetski dan oralnog zdravlja je inicijativa kojom se nastoji doprinijeti da broj ljudi na svijetu koji nemaju problem sa oralnim zdravljem, bude veći od 10 procenata svjetskog stanovništva, jer oralno zdravlje je mnogo više nego lijep osmijeh!

Najnovija istraživanja ukazuju na dramatično loše stanje zdravlja usta i zuba. Karijes je u izuzetnom usponu u svim uzrasnim grupama. Veliki broj naučnih studija ukazuje da je neophodno mijenjati osnovne paradigme kada je riječ o zdravlju zuba, pri čemu se ističe da je sa preventivnim aktivnostima neophodno početi u trudnoći i u prvoj godini života. Naime, pojava karijesa u ranom djetinjstvu, odnosno mliječnoj denticiji, stvara uslove u usnoj duplji koji značajno otežavaju prevenciju stalne denticije. U skladu s tim su i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije koja je postavila globalne ciljeve do 2020. godine, koje ukazuju da preventivne aktivnosti treba usmjeriti na trudnice i djecu predškolskog uzrasta, te na stvaranje okruženja koje podstiče oralno zdravlje.​

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8634/IMG_3288.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8634/IMG_3283.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8634/IMG_3285.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8634/IMG_3293.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8634/IMG_3296.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8634/IMG_3302.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8634/IMG_3310.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8634/Untitled__1_.png