Navigacija
Viber X logo

Sastanak sa ambasadorom Ivancovim: Dobra saradnja sa ruskim univerzitetima

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci i Petar Ivancov, ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, 06. marta 2019. godine razgovarali su o planovima za saradnju.

Kako je rekao prof. dr Radoslav Gajanin, naš univerzitet ima jednu od najboljih i najaktivnijih međunarodnih saradnji upravo sa univerzitetima iz Rusije.

A tokom sastankau Kabinetu rektora, iznesen je podatak da Univerzitet u Banjoj Luci ima 12 zaključenih ugovora o saradnji sa ruskim univerzitetima.

S druge strane, ambasador Ivancov se zahvalio diplomcima UNIBL, koji aktivno rade na promociji ruskog jezika u Republici Srpskoj i naveo da se upravo na taj način jačaju rusko – srpski odnosi i prijateljske veze.

On je istako da na godišnjem nivou Ruska Federacija daje stipendije za studente iz RS, a po njegovim riječima taj trend će biti nastavljen i u daljem periodu.

Inače, tokom sastanka, konstatovano je da su u toku završne aktivnosti koje odnose na potpisivanje ugovora o saradnji između Državnog univerziteta nafte i gasa ''Gubkin'' u Moskvi i Univerziteta u Banjoj Luci.

Iskazana je i zainteresovanost od strane Univerziteta u Banjoj Luci, za otvaranje Kabineta za ruski jezik pri Filološkom fakultetu, a koji bi tokom vremena mogao prerasti u jedan vid instituta i koji bi radio po uzoru na Konfucijev instutut Univerziteta u Banjoj Luci.

Ruski diplomata je prezentovao mogućnost da na Filološkom fakultetu, SP Ruskog jezika i književnosti, dođe predavač finansiran od strane ''Ruska humanitarna misija''. Ova inicijativa je podržana od strane UNIBL.

Iskazana je i mogućnost da predstavnici SP Ruski jezik i književnost Filološkog fakulteta UNIBL učestvuju na Prvoj naučnoj i praktičnoj školi ''Dominati srpske kulture'' koja se održava u Moskvi u novembru ove godine.

Rukovodstvo Univerziteta je iskazalo i želju da se uspostvi i međuinstitucionalna saradnja sa Moskovskim državnim univerzitetom ''Lomanosov''. A kao osnov za ovakvu aktivnost je upravo sporazum koji je nedavno zaključio Filološki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci.

Tokom sastanka, rukovostvo UNIBL je posebno naglasilo da postoji dobra saradnja naše Akademije umjetnosti sa Rusijom. Shodno tome, ambasadoru Ivancovu je predstavljena i mogućnost da se na Univerzitetu u Banjoj Luci, organizuju ''Dani ruske kulture'' ili ''Dani ruske književnosti''.

Sagovornici su iskazali nadu za uspješnom realizacijom niza aktivnosti.

Sastanku su prisustvovali i prof. dr Luka Kecman, prorektor za ljudske i materijalne resurse, prof. dr Goran Latinović, prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj Univerziteta, prof. dr Strain Posavljak, prorektor za nastavu i studentska pitanja, Branislav Nikolić, asistent na SP Ruskog jezika i književnosti Filološkog fakulteta, kao i Mile Aljetić iz Udruženja građana ''Glas Republike''. Na sastanku su bili i Lilija Sabirova, ataše za kulturu u Ambasadi Ruske Federacije u BiH i  Nikolaj Manulik, treći sekretar u Ambasadi.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8549/IMG_20190306_135523.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8549/IMG_3029.JPG