Navigacija
Viber X logo

Institut za genetičke resurse predstavnik BiH na zasjedanju u Rimu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Prof. dr Gordana Đurić, direktor Instituta za genetičke resurse Univerziteta u Banjoj Luci i mr Mirela Kajkut Zeljković, istraživač - viši saradnik Instituta, predstavle su Bosnu i Hercegovinu na 17. zasjedanju Komisije za genetičke resurse za hranu i poljoprivedu pri Ogranizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija,  održanog  u Rimu od 18. do 22. februara 2019. godine.

''Na zasjedanju je između ostalog razmatrana uloga i značaj genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu, stanje svjetskog biodiverziteta za hranu i poljoprivredu za sigurnost hrane i ishranu, pristup i ravnomjerna raspodjela dobiti koja proističe iz korišćenja genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu'', navedeno je u saopštenju Instituta za genetičke resurse Univerziteta u Banjoj Luci. 

Kako se navodi, učešće Bosne i Hercegovine u radu Komisije ima višestruki značaj, posebno kada je riječ o predstavljanju dosadašnjih aktivnosti u ovoj oblasti i pozicioniranju zemlje u radnim tijelima Komisije. 

Takođe, kroz rad u Komisiji omogućeno je praćenje međunarodnih obaveza koje je potrebno prihvatiti i uskladiti kako sa entitetskim zakonskim okvirima tako i državnom nivou u ovoj oblasti.

U skladu sa zaključkom Narodne skupštine Republike Srpske i planom rada za 2019. godinu, planirana je izrada Zakona o genetičkim resursima Republike Srpske koji će definisati obaveze koje se odnose na zaštitu, upravljanje, pristup i održivo korišćenje genetičkih resursa u Republici Srpskoj. 

''Ovaj zakon, nakon realizacije Prvog akcionog plana za očuvanje biljnih genetičkih resursa (usvojen 2008. godine) predstavlja konačno uređenje ove oblasti u Republici ali i usklađivanje sa evropskim zakonodavstvom, odnosno usklađivanje sa uredbom Evropskog parlamenta i Vijeća Evropske unije o   mjerama   usklađivanja   za   korisnike   Protokola   iz   Nagoje  o   pristupu   genetičkim  resursima   te   poštenoj  i  pravednoj  podjeli  dobiti  koja  proizlazi  iz  njihovog  korištenja  (EU) ali  i međunarodnim obavezama koje je BiH preuzela prema Konvenciji o biološkom diverzitetu'', navode iz Instituta. 

Institut za genetičke resurse UNIBL, inicirao je prema nadležnim organima i pristupanje BiH u Međunarodni sporazum o biljnim genetičkim resursima, jer od evropskih država jedino BiH nije članica niti potpisnica ovog sporazuma. 

Institut takođe priprema obrazloženje o razlozima i načinu pristupanja BiH u Protokol iz Nagoje. 

''Sve ovo će omogućiti da Republika Srspka i BiH u cjelini urede stanjeu obalsti očuvanja, pristupa i održivog korišćenja genetičkih resursa te da se utvrde mjere (novčane i nenovčane) za korišćenje ovog prirodnog bogatstva'', kažu u Institutu za genetičke resurse UNIBL.

Linkovi: 
1.    Komisija za genetičke resurse za hranu i poljoprivredu pri Ogranizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija -   http://www.fao.org/cgrfa/meetings/detail/en/c/1153541/   

2.    Uredba Evropskog parlamenta i Vijeća Evropske unije o  mjerama   usklađivanja   za   korisnike   Protokola   iz   Nagoje  o   pristupu   genetičkim   resursima   te   poštenoj  i  pravednoj  podjeli  dobiti  koja  proizlazi  iz  njihovog  korištenja  (EU) No 511/2014 - https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32014R0511

3.    Konvenciji o biološkom diverzitetu - http://ec.europa.eu/environment/nature/biodiversity/international/abs/index_en.htm

4.    Međunarodni sporazum o biljnim genetičkim resursima (International Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture http://www.fao.org/plant-treaty/en/

5.    Protokol iz Nagoje - https://www.cbd.int/abs/about/

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8497/igr-unibl__3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8497/igr-unibl__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8497/igr-unibl__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8497/igr-unibl__4_.jpg