Navigacija
Viber X logo

Šumarski fakultet obilježio 26 godina rada

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečanom akademijom održanom 14. decembra 2018. godine, Šumarski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci obilježio je 26 godina uspješnog rada i razvoja.

U toku ove svečanosti promovisani su i diplomci ove visokoškolske ustanove. Promovisano je sedam mastera šumarstva i 42 diplomirana inženjera.

''Stalno opredjeljenje Šumarskog fakulteta je dobra saradnja nauke i struke na čemu kontinuirano radimo'', izjavio je prof. dr Vojislav Dukić, dekan ovog fakulteta, povodom obilježavanja 26 godina rada ove visokoobrazovne ustanove.

"Pomaka ima kada je riječ o sinergiji nauke i struke, pratimo svjetske trendove o tom pitanju i bavimo se najaktuelnijim temama iz šumarstva", rekao je dekan Dukić. 

On je naglasio da je za očuvanje šuma u Republici Srpskoj, za povećanje prinosa šuma, kao i za modernizaciju drvne industrije potrebno znanje, kao i naučno-istraživački rad u okviru ovog fakulteta. 

Dukić je, govoreći o značaju ove visokoškolske ustanove, naveo da o tome najbolje govore podaci o resusrsima i potencijalima šumarstva i drvne industrije. 

"To su oblasti u kojima je zaposleno oko 16.000 radnika, a u prošloj godini evidentiran je izvoz proizvoda od drveta i namještaja u vrijednosti od gotovo 600 miliona KM", istakao je Dukić i naglasio da se Šumarski fakultet bavi i najaktuelnijim temama koje se odnose na šumarstvo, poput klimatskih promjena.

Kaže  i da je Šumarski fakultet radio različita istraživanja, publikovao naučne radove, te da je rad pomoći struci s ciljem prevazilaženja posljedica tog globalnog problema. 

Ispred Univerziteta, uvaženom skupu se obratio prof. dr Strain Posavljak, prorekor za nastavu i studentska pitanja. 

On je ispred rukovodstva UNIBL, uputuio iskrene čestitike ovoj organizacionoj jedinici.

I ove godine, najbolji studenti Šumarskog fakulteta nagrađeni su plaketama, koje je uručio prof. dr Dane Marčeta, prodekan za nastavu. 

Takođe, uručene su i stipendije studentima koje su ove godine obezbijedila preduzeća Drvoproedeks d.o.o Banja Luka i Šume RS. A, pojedincima i instuticijama koje su nesebično pomogli ovaj fakultet uručena su priznanja i zahvalnice.

Na akademiji su bili i dekani fakulteta u sastavu UNIBL, direktori javnih preduzeća, pomoćnici ministara u Vladi Republike Srpske i drugi. 

Šumarski fakulteta je osnovan 1992. godine, a prva generacija studenata upisana je školske 1993/94. godine na opštem smjeru.

Školske 2007/08. na fakultetu je izvršena nova organizacija studija i počela je realizacija studijskog programa Šumarstvo prema trostepenom modelu 3+2+3. Od 2013. isti program je organiyovan po modelu 4+1+3. Od školske 2010/11. fakultet organizije studije drugog ciklusa na studijskom programu Šumarstvo, a od školske 2011/12. i na studijskom programu Upravljanje šumskim resursima. Danas Fakultet ima dobro opremljen prostor za izvođenje nastave, kao i kabinete i laboratorije.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8318/IMG_2224.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8318/IMG_2227.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8318/IMG_2238.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8318/IMG_2221.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8318/IMG_2222.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8318/IMG_2281.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8318/IMG_2326.jpg