Navigacija
Viber X logo

Delegacija Univerziteta u Mariboru posjetila Univerzitet u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Delegacija Univerziteta u Mariboru koju su činili rektor prof. d. Igor Tičar, prorektor za međunarodnu saradnju prof. dr Jernej Turk i Mladen Kraljič boravila je 15. aprila 2016. godine  u posjeti Univerzitetu u Banjoj Luci.

Goste iz Maribora primili su rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Stanko Stanić, prorektor za međunarodnu saradnju prof. dr Valerija Šaula i prorektor za nastavu i studentska pitanja prof. dr Simo Jokanović, a radnom sastanku u Rektoratu prisustvovali su i prof. dr Branko Dokić, dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i mr Đorđe Markez, generalni sekretar Univerziteta.

Na sastanku je razgovarano o rezultatima dosadašnje saradnje kao i o perspektivama njenog širenja,  nakon čega je upriličeno potpisivanje Ugovora o saradnji između dva univerziteta.

Uz riječi dobrodošlice upućene gostima, rektor Stanić je podsjetio da su dva univerziteta  do početka devedesetih godina imala izuzetno uspješnu i plodnu saradnju, te je izrazio očekivanje da će potpisivanjem ovog sporazuma ona biti vraćena na taj nivo, a u dogledno vrijeme i unapređena.

Ističući da nema razloga da ta saradnja u budućnosti ne bude dodatno ojačana, rektor Tičar je dodao da kompetitivne  prednosti koje ima Univerzitet u Mariboru budući da pripada prostoru Evropske unije i  dio je evropskih akademskih asocijacija, mogu i trebaju biti iskorištene u realizaciji buduće saradnje, odnosno zajedničkih projekata. 

Prorektorica Šaula je podsjetila da je između dva univerziteta i do sada postojala saradnja ostvarena kroz međunarodne obrazovne projekte Tempus, Erasmus mundus i Erasmus +, te dodala da postoji značajan potencijala za njeno unapređenje. 

Na nekadašnju dobru saradnju dva univerziteta, odnosno dva elektrotehnička fakulteta osvrnuo se i dekan Dokić, ističući da osim partnerstva  u evropskim projektima prostor za saradnju treba tražiti i kroz organizovanje regionalnog doktorskog studija.

Tokom svog boravka na Univerzitetu u Banjoj Luci članovi delegacije Univerziteta u Mariboru imali su priliku da u pratnji domaćina obiđu Kampus i Institut za genetičke resurse, kao i laboratorije Mašinskog  fakulteta i bliže se upoznaju sa radom pojedinih organizacionih jedinica našeg Univerziteta.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5308/01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5308/02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5308/03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5308/04.jpg