Navigacija

OA07RISN - Razvoj i sociologija naselja

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Arhitektura
Naziv Razvoj i sociologija naselja
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
OA07RISN obavezan 5 1P + 1V 2.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Nema uslovljenosti drugim predmetima Nema uslovljenosti drugim predmetima
Ciljevi izučavanja predmeta
Upoznavanje studenata sa razvojnim procesom nastanka gradova, od samih početaka ideje o gradu u praistoriji, sve do danas. Osnovni zadatak nastave je upoznavanje sa fenomenom strukture grada, koja se posmatra u okviru istorijskog kontinuiteta.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Sposobnost za formiranje projektnog zadatka kroz definisanje potreba društva. Istraživanje i definisanje kontekstualnih i funkcionalnih zahtjeva za različite tipove izgrađenih sredina; Razumjevanje društvenog konteksta pod kojim se podvodi građena sredina, i prostornih zahtjeva i pitanja jednakosti i dostupnosti. Svijest o relevantnim kodeksima, propisima i standardima u planiranju i projektovanju.
Sadržaj predmeta
Uvod sa pregledom razvojnog procesa gradova od praistorije do danas; Zamisao grada, praistorija; Geometrizacija elemenata. Krug i mreža; Egipat, Mesopotamija, Perzija; Gradovi antičke Grčke; Rimski Urbanizam; Period ranog srednjeg vijeka, faza urbanog rastvaranja; Gradovi hrišćanskog istoka; Feudalizam, razvoj srednjevjekovnog grada; Renesansni "idealni grad"; Rezidencijalni grad baroka; Racionalizam u gradovima kapitalizma; Gradovi u 19. vijeku, teorija i praksa; Rekonstrukcija gradova;
Metode izvođenja nastave
predavanja, vježbe, konsultacije, terenski rad
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Pohađanje nastave 5 bodova Aktivnost na nastavi 5 bodova Kolokvijum 10 bodova Grafički elaborat 40 bodova Ispit 40 bodova
Posebna naznaka
Završni ispiti su u ispitnim rokovima, u skladu sa propisima. Student koji neopravdano izostane sa nastave više od 20% , za sticanje prava polaganja ispita, mora obnoviti slušanje predmeta.