Navigacija

OGD07KOM - Komasacija

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Geodezija
Naziv Komasacija
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
OGD07KOM obavezan 8 2P + 2V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Uređenje zemljišne teritorije. Za pohađanje nastave, odslušan predmet Uređenje zemljišne teritorije. Za polaganje ispita, položen ispit iz predmeta Uređenje zemljišne teritorije.
Ciljevi izučavanja predmeta
Unapređenje teorijskih i praktičnih znanja u oblasti uređenja zemljišne teritorije komasacijom, sa posebnim osvrtom na strategiju komasacije, planiranje i programiranje komasacije, kriterijumima za izbor prioriteta za komasaciju, posebnim znanjima za raspodelu komasacione mase, organizacija i informacioni sistem komasacije kao i sticanje znanja iz oblasti ekproprijacije. Sticanje teorijskih i praktičnih znanja iz oblasti Uređenje zemljišne teritorije komasacijom, izrade strategije i programa komasacija, planiranja i programiranja komasacije i eksproprijacije.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Korišćenje stečenih znanja u teorijskom i praktičnom radu iz oblasti Uređenje zemljišne teritorije komasacijom, izrade strategije i programa komasacija, planiranja i programiranja komasacije i eksproprijacije.
Sadržaj predmeta
Propisi o komasaciji i drugi propisi usko vezani za komasaciju. Nacionalna strategija komasacije. Prostorni i urbanistički planovi, poljoprivredne osnove kao baza za komasaciju. Kriterijumi za utvrđivanje prioriteta u komasaciji. Program komasacije. Modeli raspodele komasacione mase. Urbana komasacija i uređenje seoskih naselja u postupku komasacije. Informacioni sistem komasacije. Organizacija komasacije. Efekti komasacije. Eksproprijacija i geodetskotehnički radovi u eksproprijaciji.
Metode izvođenja nastave
Nastava se odvija kroz predavanja na kojima se studenti upoznaju sa teorijskim osnovama a na vježbama se izrađuje elaborat.
Literatura
  1. Miladinović, M.: Komasacija, skripta, Univerzitet u Banjoj Luci, Banja Luka, 2011.
  2. Miladinović, M.: Uređenje zemljišne teritorije, skripta, Univerzitet u Banjoj Luci, Banja Luka, 2012.
  3. Macanović, D.: Katastar nepokretnosti i potrebe za komasacijom, Tehnika, Savez inženjera i tehničara Srbije, Beograd, 2019.
  4. Lukić, V., Macanović, D.: Uloga komasacije kod uređenju zemljišta i posjeda u cilju povećanja poljoprivredne proizvodnje, Agroznanje br. 3, (7), (17-23), Banjaluka, 2000.
  5. Službeni glasnik Republike Srpske, 93/06, 86/07, 14/10, Zakon o poljoprivrednom zemljištu. ; Službeni glasnik SR Bosne i Hercegovine, 24/85, Zakon o komasaciji. ; Službeni glasnik Republike Srpske, 13/02, 87/07, 50/10, Zakon o opštem upravnom postupku. ; Službeni glasnik Republike Srpske, 06/12, Zakon o premjeru i katastru Republike Srpske. ; Službeni glasnik Republike Srpske, 43/13, 106/15, Zakon o uređenju prostora i građenju.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Provjera znanja: ocjenjuje se aktivnost na predavanjima i vježbama (5 bodova), izrađeni elaborat (samostalnost u izradi, forma i sadržina (10 bodova)), brani elaborata po fazama izrade (ukupno 35 bodova) i završni usmeni ispit (50 bodova).
Posebna naznaka
Seminarski rad student izrađuje samostalno, na časovima vježbi. Rok za izradu i predaju Seminarskog rada je do završetka redovne nastave.Student koji neopravdano izostane sa nastave više od 20% , za sticanje prava polaganja ispita, mora obnoviti slušanje predmeta.