Navigacija

2O14MIRS - Integracija i regionalizacija svjetske privrede

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije drugog ciklusa
Studijski program Međunarodna ekonomija
Naziv Integracija i regionalizacija svjetske privrede
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
2O14MIRS obavezan 2 2P + 2V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Ciljevi izučavanja predmeta
Svrha izučavanja predmeta je da studenti savladaju osnove i principe savremenih tokova u svjetskoj privredi kako bi se shvatila uloga integrativnih procesa i njihov uticaj na ekonomska kretanja u svijetu. Znanje stečeno na ovom predmetu upotpunjuje se znanjem stečenim na drugim srodnim predmetima na smjeru Međunarodna ekonomija.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Student dobija jasna saznanja i predstavu o integrativnim procesima u svijetu i njihovom uticaju na robne i finansijske tokove. Nakon uspješnog završetka ovog predmeta student će biti u mogućnosti da se upozna s teorijama regionalnih integracija, da opiše različite regionalne intergacije i njihov uticaj na svjetsku razmjenu, moći će da shvati ekonomske prednosti i značaj regionalne saradnje, da navede i objasni teorije globalizacije, te osnovne ekonomske tendencije u globalnim okvirima, da se detaljno upozna sa globalnom pozicijom Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Konačno, uspješno će sagledati uticaj svjetskih ekonomskih kriza na integracione procese i planove stvaranja budućih regionalnih integracija.
Sadržaj predmeta
Regionalne ekonomske integracije: teorije, motivi i efekti, institucionalni oblici međunarodnih integracija; Karakteristike i tendencije u svjetskoj privredi, karakteristike, globalni procesi, aktuelni izazovi; Integracija robnih tokova; Razvoj međunarodne trgovine i uticaj integracija na međunarodnu trgovinu; Razvoj i integracija finansijskih tokova; Karakteristike međunarodnih tokova kapitala; Integracija tržišta rada – kretanje radne snage, konkurentnost pojedinih regiona; Uloga transnacionalnih kompanija u integraciji svjetske privrede, oblici TNK, način poslovanja i djelovanje na integrativne procese; Evropska unija kao regionalni i globalni akter. Najznačajnije regionalne integracije u svijetu.
Metode izvođenja nastave
Predavanja, vježbe, seminarska nastava, koja obuhvata izradu i prezentaciju radova, grupne prezentacije i diskusije u vezi sa zadatom temom.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Kolokvij 1 (0-20 bod); Kolokvij 2 (0-20 bodova); Završni ispit (0-50 bodova); Pohađanje nastave (2 boda); Aktivnosti na nastavi (0-8 bodova)