Navigacija
Viber X logo

Dr Ivona Lađevac održala predavanje „Pojas i put na Balkanuˮ

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Zamjenik direktora Instituta za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu dr Ivona Lađevac održala je 19. februara 2024. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci predavanje „Pojas i put na Balkanuˮ.

Na predavanju u organizaciji Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci dr Lađevac je govorila o istorijatu i značaju inicijative „Pojas i putˮ, ulozi balkanskih država u inicijativi, kao i njenim rezultatima u međunarodnim odnosima i međunarodnoj ekonomiji.

Naglasila je značaj geopolitčkog položaja Balkana za Narodnu Republiku Kinu i njen strateški cilj stvaranja kohezivnog ekonomskog područja, veće političke saradnje i kulturne razmjene. Pritom je istakla da je polovina kineskih sredstava u okviru inicijative „Pojas i putˮ, kada je riječ o Evropi, uložena na područje Balkana, od čega najviše u Srbiji, a potom i u BiH, te da je uglavnom riječ o uspješnim infrastrukturnim projektima.

„Tokom deset godina postojanja, više od 150 država, koje su u različitim fazama ekonomskog razvoja, priključilo se inicijativi 'Pojas i put',  i više od 30 međunarodnih institucija su njeni zvanični partneri, uključujući Međunarodni monetarni fond, Svjetsku banku i agencije Ujedinjenih nacija", navela je dr Lađevac.

Dodala je da je ukupni angažman u okviru inicijative premašio granicu od milijardu dolara, ali i da postoje mogućnosti za unapređenje ekonomskih odnosa i profitabilnih ulaganja na Balkanu, a u BiH posebno za unapređenje saradnje u oblastima turizma i kulture.

Inače, sveobuhvatna uloga inicijative „Pojas i putˮ je da poveže sve zemlje svijeta i obuhvata političku saradnju, politički dijalog, trgovinu i investicije, izgradnju infrastrukture, povezanost i kulturnu razmjenu. Kineska vlada nastoji da razvije ekonomsku saradnju preko kopna („pojasˮ) i mora („putˮ) između Kine, ostatka Evroazije i svijeta.

Predavanju, koji je posljednji događaj organizovan povodom obilježavanja Kineske nove godine, prisustvovali su dekani, nastavno osoblje i studenti Univerziteta u Banjoj Luci.

Dr Ivona Lađevac završila je osnovne i magistarske studije iz međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, doktorirala je na Fakultetu bezbjednosti istog univerziteta odbranivši disertaciju „Strateško partnerstvo Ruske Federacije i Narodne Republike Kine u kontekstu globalne bezbednostiˮ. Završila je specijalizaciju iz oblasti evropskih studija i pohađala seminare o jačanju kapaciteta javne uprave, radnim migracijama na Balkanu, jačanju kapaciteta prekogranične saradnje, izradi prijedloga za naučne projekte EU, kao i ljetnju školu Ujedinjenih nacija posvećenu izazovima svjetskom miru i bezbjednosti u novom milenijumu.

Glavne oblasti njenog interesovanja su savremeni međunarodni odnosi sa težištem na odnosima Kine i Rusije, inicijativi „Pojas i putˮ, kao i saradnji Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Foto: D. Desnica

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14046/ivona-ladjevac-predavanje-1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14046/ivona-ladjevac-predavanje-4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14046/ivona-ladjevac-predavanje-2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14046/ivona-ladjevac-predavanje-3.jpg