Navigacija
Viber X logo

Potpisan sporazum o saradnji sa Uralskim federalnim univerzitetom

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) prof. dr Radoslav Gajanin i rektor Uralskog federalnog univerziteta, nazvanog po predsjedniku Rusije B. N. Jeljcinu, Viktor Anatoljevič Kokšarov potpisali su 15. septembra 2023. godine sporazum o saradnji između dvije visokoškolske ustanove.

Kako se navodi u sporazumu potpisanom u Rektoratu Univerziteta u Banjoj Luci u prisustvu ministra međunarodnih i spoljnoekonomskih veza Sverdlovske oblasti Vjačeslava Jurjeviča Jarina, saradnja između dva univerziteta će se odvijati kroz razmjenu nastavnog, administrativnog osoblja, kao i istraživača i studenata svih ciklusa studija. Radiće se i na zajedničkim projektima, programima dvojnih diploma, inovacijama i transferu znanja i tehnologija, kao i programima cjeloživotnog i stručnog usavršavanja. Plan je da dva univerziteta u narednih pet godina, koliko traje i ovaj sporazum, zajedno organizuju i različite konferencije, kurseve, a zajednički će se delegirati predstavnici dva univerziteta u sastave uređivačkih odbora naučnih časopisa.

Inače, ovaj ruski univerzitet sa sjedištem u gradu u Jakaterinburgu osnovan je 1920. godine kao prvi univerzitet u široj regiji dekretom koji je potpisao Vladimir Lenjin, ali je  ubrzo podijeljen na dva univerziteta, i to Državni univerzitet na Uralu i manji Tehnički univerzitet na Uralu. Sveobuhvatna reforma ruskih univerziteta obavljena je 2008. godine, da bi se dva univerziteta ponovo ujedinila 2010. godine. Riječ je o jednom od najboljih ruskih univerziteta, na kojem danas studira preko 40.000 studenata. Na ovom univerzitetu diplomiralo je preko 400.000 studenata, a svakako najznačajniji alumnista bio je Boris Jeljcin.

Potpisivanju sporazuma prisustvovala je i prorektorka za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju UNIBL prof. dr Milica Balaban, te članovi delegacije Sverdlovske oblasti, predstavnici Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini i Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski domˮ.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13605/15.9.2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13605/15.9.3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13605/15.9.1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13605/15.9.4jpg.jpg