Navigacija
Viber X logo

,,Mali baštovaniˮ ponovo u Univerzitetskom gradu

Univerzitet u Banjoj LuciOpštePriče za primjer

Počela je realizacija druge sezone projekta ,,Mali baštovaniˮ, gdje u prilagođenom prostoru Univerzitetskog grada djeca uzrasta od tri do deset godina uzgajaju voće i povrće.

Prva radionica u drugoj sezoni, a koju je otvorio pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Bursać, održana 30. aprila 2022. godine, okupila je oko 60 mališana koji su se upoznali sa baštom, baštenskim alatom i posadili jagode, dok su roditelji imali priliku da pogledaju izložbu fotografija sa radionica od prošle godine. Okupljenim baštovanima i njihovim roditeljima obratio se koordinator projekta mr Petar Nikolić, koji je tom prilikom direktorki Instituta za genetičke resurse doc. dr Marini Antić predao na čuvanje umnoženo sjeme autohtonih sorti koje su u sezoni 2021. mali baštovani umnožili u svojoj bašti.

Koncept ,,Mali baštovaniˮ zamišljen je tako da se djeci na privlačan i zabavan način predstave aktivnosti vezane za baštovanstvo, kako bi se od najranije dobi djeca učila osnovnim životnim vještinama, uz razvoj ispravnog osjećaja prema prirodi i životnoj sredini.

,,Jedan od ciljeva ovog projekta je i promocija organske poljoprivrede, gdje se voće i povrće gaje bez upotrebe sintetičkih pesticida i đubriva. Ovakvim pristupom želimo da pokažemo da je biljka dio zdravog ekosistema i da joj u rastu i razvoju najbolje pomažemo tako što osluškujemo njene potrebe, umjesto da težimo visokim prinosima nauštrb kvalitetaˮ, naveo je idejni tvorac ,,Malih baštovanaˮ, viši laborant na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci mr Petar Nikolić i pojasnio da je cilj projekta da djeca razvijaju domaćinski odnos prema svim elementima svog životnog prostora i takav, domaćinski pristup, prenesu na cjelokupno svoje okruženje.

,,Kroz igru težimo i ozbiljnijem cilju, pa tokom rada sa djecom koristimo sjeme domaćih autohtonih sorti, čime doprinosimo očuvanju i umnožavanju kolekcije sjemena koja se čuva u banci gena Instituta za genetičke resurse. Na ovaj način činimo dio tima koji se bori za očuvanje raznolikosti autohtonih sorti voća i povrća na našim prostorimaˮ, kazao je Nikolić i naveo da je učešće u ovom projektu pokrenutom 2021. godine besplatno za svu djecu.

Inače, projekat realizuje Centar za strateško razvojne projekte u saradnji sa Institutom za genetičke resurse i Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci, a od ove godine u potpunosti je finansiran od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Prijave

Prijave su otvorene tokom cijele godine, a roditelji djecu mogu da prijave putem Fejsbuk stranice Mali baštovani ili na broj telefona 065/262-872 kod Ivane Kozomare.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12206/mali_bastovani_unibl___5_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12206/mali_bastovani_unibl___3_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12206/mali_bastovani_unibl___4_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12206/%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B8_%D0%B1%D0%B0%D1%88%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8_8.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12206/%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B8_%D0%B1%D0%B0%D1%88%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8_9.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12206/mali_bastovani_unibl___1_.jpg