Navigacija
Viber X logo

Naučno-stručni skup „Studenti u susret nauci“: Promocija nauke i akademskog duha

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Multidisciplinarni naučno-stručni skup „Studenti u susret nauci“ (StES) sa međunarodnim učešćem, otvoren je 26. novembra 2020. godine u amfiteatru Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci.

Cilj skupa „Studenti u susret nauci“ jeste prikazati naučna i stručna dostignuća studenata i mogućnost njihove primjene u praksi, te odrediti pravac daljeg istraživanja. Ovo je prilika i da se unaprijedi naučnoistraživački rad studenata u zemlji i regionu, promoviše naučni duh akademske zajednice, razmijene mišljenja, te uspostave novi kontakti.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin kazao je da je ovo događaj koji ima za cilj da podstakne mlade koji ulaze u svijet nauke i akademsku zajednicu da pišu, uče i napreduju.

„Raduje me što su učešće na skupu uzeli studenti svih ciklusa studija, jer su upravo oni ti koji će sutra sigurno zauzeti svoje mjesto u svijetu nauke i imati bogate karijere, protkane nizom naučnih radova objavljenih u referentnim domaćim i međunarodnim časopisima“, naveo je rektor.

Po njegovim riječima, ovakvi  skupovi su jedan od najboljih načina za sticanje iskustva u nauci, istraživanju i prezentovanju rezultata istraživanja.

„Učešće na skupu su uzeli predstavnici iz različitih zemalja, a što je dokaz internacionalizacije, odnosno međunarodne kategorizacije skupa“, kazao je rektor Gajanin.

Predsjednik Organizacionog odbora skupa Angelina Dulić je izrazila zadovoljstvo što su studenti pokazali veliku zainteresovanost za učešće uprkos trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

„Ukupno 78 učesnika je objavilo svoje radove u našim zbornicima, a njih 50 će svoje radove i da odbrani. U ovako teškim vremenima treba svi zajedno da budemo ponosni na ove rezultate“, rekla je Dulićeva.

Student Studijskog programa Grafičko inženjerstvo na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci Bojana Milinković, rekla je da joj je ovaj skup veliki izazov.

„Cilj skupa jeste da se studenti podstaknu da se bave naukom, te da pokažu svoj potencijal u onim oblastima koje ih zanimaju’’, rekla je Milinkovićeva.

Inače, ovo je vodeći naučno-stručni skup studenata koja se održava po 13. put u organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci. Suorganizator je Univerzitet u Banjoj Luci, a pokrovitelj Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Rad skupa koji okuplja studente iz svih krajeva svijeta, podijeljen je u šest kategorija: prirodne nauke, društvene nauke, humanističke nauke, inženjerstvo i tehnologija, biotehničko-poljoprivredne nauke i zdravstvene nauke.

Kao predstavnik Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske ceremoniji otvaranja je prisustvovala doc. dr Jelena Starčević, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje. Događaju su prisustvovali i prorektor za nastavu i studentska pitanja prof. dr Strain Posavljak, prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju prof. dr Biljana Antunović, prorektor za ljudske i materijalne resurse prof. dr Dalibor Kesić, prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj prof. dr Goran Latinović, kao i dekani, prodekani i profesori članica Univerziteta u Banjoj Luci.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10649/studenti_u_susret_nauci6.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10649/studenti_u_susret_nauci.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10649/studenti_u_susret_nauci1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10649/studenti_u_susret_nauci2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10649/studenti_u_susret_nauci3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10649/studenti_u_susret_nauci4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10649/studenti_u_susret_nauci5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10649/studenti_u_susret_nauci7.jpg