Navigacija
Viber X logo

Svjetski dana Konfucijevih instituta: Otvorena izložba „Čaj, ljubav i svijet’’

Opšte

Povodom obilježavanja Svjetskog dana Konfucijevih instituta, 14. septembra 2020.  godine svečano je otvorena izložba fotografija „Čaj, ljubav i svijet’’ .

„Uspjesi koje od osnivanja ostvaruje Konfucijev institut Univerziteta u Banjoj Luci, su postignuti uz nesebičnu podršku naših kolega iz Kine i uz snažnu podršku vlasti Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji su prepoznali važnost obrazovanja novih generacija kao poznavalaca i stručnjaka za Kinu“, kazao je tokom otvaranja izložbe  rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin.

„Kao rektor Univerziteta u Banjoj Luci, ponosan sam na činjenicu da je Konfucijev institut učvrstio vezu i sa banjalučkom Gimnazijom jednom od najvećih i najstarijih škola u Republici Srpskoj, gdje stasavaju naši budući studenti, a u kojoj će u oktobru ove godine biti otvorena Konfucijeva učionica“, kazao je rektor tokom događaja u Dao bašti Konfucijevog instituta UNIBL.

Po riječima rektora, u planu je da od naredne godine, u sklopu Filološkog fakulteta UNIBL, počne izvođenje nastave na studijskom programu Sinologija. Kako je naveo elaborat ovog studijskog programa, usvojen je na Senatu Univerziteta, te se očekuje i njegovo licenciranje.

„Pretpostavljamo da će interesovanje za upis na sinologiju biti veliko. Taj studijski program je sačinjen u konsultaciji sa kolegama iz Kine koji na tom planu imaju ogromno iskustvo“, naveo je Gajanin.

Gradonačelnik Grada Banja Luka mr Igor Radojičić je ocijenio da je Konfucijev institut UNIBL jedan od mostova saradnje Srba i Kineza.

„Pokušavamo da sarađujemo i sa kineskim gradovima, poput Tjenđina, a mogućnosti saradnje sa Kinom su neograničene u svim oblastima. U budućnosti će i dalje biti važni ekonomski odnosi jer je ovdje prisutan niz kineskih kompanija koje rade krupne infrastrukturne projekte. Tu Banja Luka i Srpska treba da traže svoje mjesto“, naveo je Radojičić.

Jedan od realizatora izložbe prof. dr Ljubiša Preradović rekao je da je pred posjetiocima izložbe 36 fotografija koje je izabrao specijalni žiri iz Kine, od ukupno 200 fotografija koje se inače prikazuju širom svijeta. Po riječima prof. Preradovića, koji je i predsjednik Međunarodnog udruženja naučnih radnika, ova izložba će biti otvorena 30 dana, nakon čega će biti prenesena u Ekonomsku školu u Doboju.

Ovom događaju organizovanom uz poštovanje svih epidemioloških mjera, prisustvovali su i savjetnica srpskog člana Predsjedništva BiH dr Nina Sajić, pomoćnica ministra za visoko obrazovanje dr Radmila Pejić, prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Strain Posavljak, prorektor za ljudske i materijalne resurse prof. dr Dalibor Kesić, te dekani članica UNIBL i drugi.

Pored izložbe „Čaj, ljubav i svijet’’, Konfucijev institut UNIBL i Međunarodno udruženje naučnih radnika će povodom obilježavanja Svjetskog dana Konfucijevog instituta 17. septembra u Vijećnici KC „Banski dvor“ organizovati promociju zbirke pjesama „Dvoje“ autora Stevke Kozić Preradović i Ranka Preradovića. Povodom Dana Konfucijevog instituta, za 21. septembar u Dao Bašti Konfucijevog instituta, zakazana je i promocija knjige „Vjesnici prvih znanja o Kini u srpskom narodu“ autora Selene Pjević.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10375/caj-ljubav-i-svijet-ki-bl-08.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10375/caj-ljubav-i-svijet-ki-bl-01.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10375/caj-ljubav-i-svijet-ki-bl-02.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10375/caj-ljubav-i-svijet-ki-bl-03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10375/caj-ljubav-i-svijet-ki-bl-05.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10375/caj-ljubav-i-svijet-ki-bl-06.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10375/caj-ljubav-i-svijet-ki-bl-07.jpg