Navigacija
Viber X logo

Bivši jasenovački logoraš u posjeti Filozofskom fakultetu

Opšte

Dobrila Kukolj, preživjeli jasenovački logoraš, posjetila je Filozofski fakultet u petak 17. januara 2020. i održala predavanje, odnosno ispričala potresno svjedočenje o ličnom i porodičnom stradanju za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Rođena 1931. u Međeđoj kod Kozarske Dubice, Dobrila Kukolj preživjela je epopeju srpskog naroda na području Kozare 1942. godine, a potom bila odvedena u jasenovački sistem logora smrti. Spasena je zahvaljujući akciji Diane Budisavljević. Izuzetno traumatično iskustvo, Dobrila Kukolj je više puta ispričala. Međutim, svjedočenje na Filozofskom fakultetu bilo je njeno prvo gostovanje na Univerzitetu u Banjoj Luci.

Posjetu i svjedočenje Dobrile Kukolj organizovali su prof. dr Goran Latinović i msr Nikola Ožegović, viši asistent, u sklopu predmeta Istorija Jugoslavije I, u okviru kojeg se posebna pažnja pridaje genocidu nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (1941-1945). Iako je predavanje bilo namijenjeno primarno studentima četvrte godine istorije, prisustvovali su mu studenti i nastavno-naučno osoblje drugih studijskih programa Univerziteta u Banjoj Luci, kao i predstavnici Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, zatim predstavnici medija i udruženja koja njeguju kulturu pamćenja.

Uvodničar u svjedočenje Dobrile Kukolj bio je msr Nikola Ožegović, a njena posjeta ostvarena je zahvaljujući podršci prof. dr Srđana Dušanića, dekana Filozofskog fakulteta.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9671/Photo_01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9671/Photo_03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9671/Photo_02_i_naslovna.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9671/Photo_04.jpg