Navigacija
Viber X logo

UNIBL napredovao za 1673 mjesta na Vebometriks listi

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U protekle dvije godine Univerzitet u Banjoj Luci (UNIBL), ostvario je napredak za 1673 mjesta na Vebometriks listi (Webometrics Ranking of World Universities).

Po podacima iz dopunjenog Vebometriks izvještaja, Univerzitet u Banjoj Luci je u periodu od januara do jula 2019. godine ostvario napredak za 246 mjesta, te se trenutno nalazi na 3161 poziciji na listi svjetskih univerziteta i na drugom je mjestu na listi univerziteta iz Bosne i Hercegovine.

Podsjećanja radi, prema izvještaju iz jula 2017. godine UNIBL nalazio se na sedmoj poziciji univerziteta iz BiH i na 4834. mjestu u svijetu. Inače, Univerzitet u Banjoj Luci je od jula 2018. godine na drugom mjestu kada je riječ o univerzitetima u BiH.   Od univerziteta iz Bosne i Hercegovine, ispred Univerziteta u Banjoj Luci nalazi se Univerzitet u Sarajevu.

Prvih 26 mjesta u svijetu na Vebometriks rang-listi zauzimaju uglavnom američki univerziteti. Prvi je Harvard, koji već godinama drži tu poziciju, odmah poslije njega je Univerzitet Stanford, a u stopu ih prati Masačusetski tehnološki institut (MIT). Kada su u pitanju evropski univerziteti najbolje rangirani su Univerzitet u Oksfordu i Univerzitet u Kembridžu. Što se tiče univerziteta iz Srbije, najbolje pozicije zauzimaju Univerzitet u Beogradu, Univerzitet u Novom Sadu i Univerzitet u Nišu.

Inače, Vebometriks lista je pokazatelj internet vidljivosti, prisutnosti, otvorenosti i izvrsnosti/citiranosti univerziteta širom svijeta. Vebometriks je svjetski priznata rang lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog savjeta.

Cilj veb indikatora koji se koriste u metodologiji Vebometriksa je pružanje pouzdane i sveobuhvatne procjene globalnog učinka pojedinačnih univerziteta na osnovu njihovih aktivnosti i rezultata prisutnih na internetu, odnosno njihove relevantnosti i uticaja. Vebometriks pozicija univerziteta zavisi od obima i kvaliteta dostupnog i transparentnog sadržaja koje ta akademska ustanova proizvede, od visoko citiranih veb publikacija, pa do svih drugih sadržaja koji uključuju izvještaje, konferencije, teze, seminare, digitalne biblioteke, i druge publikacije univerziteta i njegovih fakulteta, departmana, istraživača i studenata.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9184/thumb_webometrics-unibl.jpg