Navigacija
Viber X logo

Studenti Akademije umjetnosti nagrađeni na Sarajevo film festivalu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci Saša Karanović i Sara Radusinović, nagrađeni su na nedavno održanom Sarajevo film festivalu (SFF). 

Naime, oni su nagrađeni od strane Udruženje filmskih radnika BiH, a koje je i ove godine u sklopu Sarajevo film festivala dodijelilo nagrade za najbolja studentska ostvarenja u prethodnoj godini studentima koji su budućnost naše filmske industrije.

Tako je žiri za dodjelu nagrade odlučilo da nagrada za najbolji bh. studentski film i Kisa Kes nagrada, pripadnu Saši Karanoviću sa Akademije umjetnosti za film ,,Kostakurta (Bajka o Satankrajini)”.

„Odluka za glavnu nagradu bila je vrlo jednostavna i jednoglasna. Jasno je da se radi o formiranom reditelju vrlo autentične estetike, čije ćemo profesionalne filmove s radošću iščekivati. Za dobro režiran film, koji u svoj magični i pomjereni svijet hipnotički uvlači gledaoce nagrada za najbolji bh. studentski film i Kisa Kes nagrada idu Saši Karanoviću za film ,,Kostakurta (Bajka o Satankrajini)“, navedeno je u obrazloženju stručnog žirija. 

Specijalna nagrada žirija pripala je Sari Radusinović sa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci za film ,,Nisam ovdje’’.

„Za energičan i ambiciozan portret urbane svakodnevnice i dilema jedne generacije, koji se s mnogo nijansi i brige bavi svojim likovima, te zreo pristup režiji, koji je posvećen komunikaciji ideje s publikom bez samodopadljivosti i đačke pretencioznosti, što čini film jakim i dopadljivim specijalna nagrada žirija ide Sari Radusinović za film ,,Nisam ovdje“..., kaže se u obrazloženju. 

Žiri za dodjelu ovih nagrada činili su: reditelj Amra Mehić, direktor Kisa kes festivala i direktor Međunarodnog festivala nezavisnog filma u Istanbulu Arija Altioklar i reditelj Neven Samardžija.

25. SFF koji je održan je od 16. do 23. avgusta. Riječ je o festivalu koji je izrastao u međunarodni filmski festival sa posebnim fokusom na regiju Jugoistočne Evrope  zahvaljujući kojem filmovi, talenti i budući projekti iz regije dospijevaju u centar pažnje međunarodne filmske javnosti. Sarajevo film festival služi kao zajednička platforma za filmski biznis čitave regije, postavljajući visoke standarde u festivalskoj organizaciji, filmskoj promociji i prezentaciji u Jugoistočnoj Evropi.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9222/sarajevo_film_festival__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9222/sarajevo_film_festival__1_.jpg