Navigacija
Viber X logo

Ministri Pašalić i Rajčević posjetili Institut za genetičke resurse

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević, 15. jula 2019. godine posjetili su Institut za genetičke resurse Univerziteta u Banjoj Luci.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić je rekao da resorna ministarstva podržavaju rad Instituta za genetičke resurse zbog čuvanja ovdašnjih starih, autohtonih sorti biljaka koje su izvor gena otpornosti  jer su današnje gajene biljne kulture prihvatljive tržištu, ali su veoma osjetljive na bolesti i štetočine.

„Veliki broj autohtonih sorti koje čuva Institut nam pomažu da u okviru selekcije poboljšamo zdravstveni status gajenih biljaka“, naglasio je Pašalić i dodao da će se raditi na proširenju kadrovskih i materijalnih kapaciteta Instituta koji održava banku gena Srpske.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević rekao je da je Institut, kao naučnoistraživačka ustanova, ponos Republike Srpske.

Ministar Rajčević je naglasio i da će resorna ministarstva pomoći dalji razvoj i unapređenje kapaciteta ove ustanove. On je istakao da je to važno jer je u programu resornog ministarstva jedna od glavnih stvari unapređenje naučnoistraživačkog rada i podizanje naučne produktivnosti na javnim univerzitetima u Republici Srpskoj.

Ovom sastanku je prisustvovao i rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin koji je istakao kako je Institut značajna organizaciona jedinica Univerziteta, koja se izdvaja po broju urađenih projekata.

„Oni rade i na očuvanju genetičkih resursa, te nadziru zaštićeno područje Univerzitetskog grada, odnosno studentskog kampusa“, naveo je  rektor Gajanin.

Direktor Instituta za genetičke resurse Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Gordana Đurić zahvalila je ministrima za najavljenu podršku i dodala da je važno obezbijediti dalji razvoj ove ustanove jer su genetički resursi osnova za obezbjeđenje ishrane i sigurnosti hrane za ljude i životinje.

Ona je, između ostalog, rekla da u ovom Institutu danas radi 21 radnik, među kojima je pet doktora nauka. Dodala je i Institut ima dobru saradnju međunarodnim institutima.  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9143/igr-unibl-posejta-ministra-2019-01.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9143/igr-unibl-posejta-ministra-2019-06.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9143/igr-unibl-posejta-ministra-2019-02.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9143/igr-unibl-posejta-ministra-2019-05.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9143/IMG_4180.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9143/igr-unibl-posejta-ministra-2019-04.JPG