Navigacija

OA19RPUIG - Regulativa prostornog uređenja i građenja

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Arhitektura
Naziv Regulativa prostornog uređenja i građenja
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
OA19RPUIG obavezan 5 2P + 0V 3.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Nema
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Osnovni cilj predmeta je upoznavanje studenata sa regulativom prostornog uređenja i građenja. Preciznije, studenti se upoznaju sa sistemom planiranja i građenja koji definiše osnovna načela i sadržaj prostorno-planskih i tehničkih dokumenata, institucionalni okvir u kojem sistem planiranja i građenja funkcioniše, nadležnosti, kompetencije, zadatke i obaveze fizičkih i pravnih lica u tom procesu. Cilj predmeta je da studenti ovladaju znanjima koja će im pomoći da svoju buduću profesionalnu djelatnost usklađuju i prilagođavaju sa zakonskom regulativom.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Razumijevanje i opisivanje značaja i uloge prostornog uređenja i građenja u društveno-političkom sistemu administrativne teritorije -nivoi EU, države, regije i grada; Razumijevanje i navođenje sistema prostornog uređenja i građenja na teritoriji Republike Srpske; Opisivanje kako i zašto se zakoni često mijenjaju i šta znači ta promjena za društvo; Navođenje i tumačenje zakonske regulative u oblasti prostornog uređenja i građenja i razumijevanje potreba za prilagođavanjem profesionalnog rada zakonskoj regulativi; Navođenje i tumačenje nadležnosti, kompetencija, zadataka i obaveza pravnih i fizičkih lica u prostornom uređenju i građenju; Opisivanje procedura u prostornom uređenju i građenju; Opisivanje participacije i kolaboracije u planiranju.
    Sadržaj predmeta
    -Uvod u predmet i područje izučavanja; -Evropski zakonodavni sistemi u oblasti prostornog uređenja i građenja; -Zakonodavstvo u oblasti prostornog uređenja i građenja u bivšoj Jugoslaviji; -Sistem planiranja i građenja u Republici Srpskoj –zakonodavni okvir i izmjene zakona u periodu od 1996. god. do danas; -Struktura Zakona o planiranju prostora i građenju u Republici Srpskoj i osnovnih podzakonskih akata; -Metodološki okvir planiranja u zakonskoj regulativi u Republici Srpskoj; -Sistem nadležnosti i institucionalni okvir u prostornom planiranju; -Katastar i prostorni informacioni sistemi i zakonska regulativa; -Participacija u planiranju prostora; -Zakonodavni preduslovi za integralno planiranje; -Uređenje gradskog građevinskog zemljišta –regulatorni okvir U RS; -Vrsta i sadržaj tehničke dokumentacije; -Energetska efikasnost u građenju –regulatorni okvir u RS; -Građenje objekata –regulatorni okvir u RS; -Opštinska regulativa u prostornom uređenju i građenju.
    Metode izvođenja nastave
    Predavanja
    Oblici provere znanja i ocenjivanje