Navigacija

N20-51 - Teorije medija

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Novinarstvo i komunikologija
Naziv Teorije medija
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
N20-51 obavezan 8 3P + 1V 6.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Upisan VII semestar
Ciljevi izučavanja predmeta
Kroz ovaj predmet studenti se upoznaju sa istorijskim razvojem i savremenim pristupima u teoriji medija. Studenti razmatraju prirodu naučnog mišljenja i ulogu teorije, kao i najvažnija metateorijska pitanja, mjerila za vrednovanje teorije i taksonomiju teorije medija. Rasprava o teoriji medija je usredsređena na njen istorijski razvoj koji se izučava razmatranjem pojedinih komunikativnih pojava i teorija koje ih objašnjavaju. Savremene teorije medija se razmatraju u svjetlu poimanja i tumačenja društvene uloge i uticaja medija, posredovanog komuniciranja i medijske kulture.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Studenti treba da se upoznaju sa najvažnijim teorijskim temama i pristupima u izučavanju masovnih i društvenih medija, usvoje naučni pristup u posmatranju i tumačenju komunikacijskih pojava, te steknu razumijevanje i sposobnost primjene pojedinih teorija. Nakon pohađanja predmeta, studentima su jasni najvažniji pojmovi i pristupi u teoriji medija. Student umije da praktično primijeni pojedine teorije medija u savremenom društvenom komuniciranju, kao i u tumačenju i istraživanju pojava u posredovanom komuniciranju
Sadržaj predmeta
1. Uvod u teorije medija 2. Metateorijska pitanja i taksonomija teorija medija 3. Razvoj javnog društvenog komuniciranja 4. Društvena uloga medija 5. Medij kao društveni sistem 6. Funkcije medija 7. Medijska teorija 8. Medijska teorija II 9. Teorije medijskih uticaja i ishoda 10. Teorije medijskih uticaja II 11. Teorije medijskih uticaja III 12. Teorije uticaja na medijske sadržaje i fabrikovanje društvene stvarnosti 13. Teorije uticaja na medijske sadržaje i fabrikovanje društvene stvarnosti II 14. Teorije uticaja na medijske sadržaje i fabrikovanje društvene stvarnosti III 15. Zaključno razmatranje: organizacija teorijskog znanja i postavljanje novih teorija
Metode izvođenja nastave
Nastava na predmetu će se izvoditi predstavljanjem tema i razgovorom o pitanjima iz nastavne materije, kao i čitanjem zadanih materijala i pisanjem kolokvija i radova iz predispitnih obaveza. Temeljna predmetna obaveza za sve studente je redovno pohađanje nastave, čitanje nastavnih materijala i pisanje predispitnih obaveza u toku semestra.
Literatura
  1. Bogdanić, Aleksandar. (2016). Razmatranje novinarskog diskursa i teorije medija: Uvod u teoriju novinarnosti. Komunikološki koledž u Banjaluci.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Provjera znanja će se vršiti tokom semestra, u vidu predispitnih obaveza, kao i na kraju semestra, iz ispita, u vrijeme redovnih ispitnih rokova. Predispitne obaveze se sastoje iz: dva (2) kolokvija (po 20 bodova), jednog (1) ogleda na zadanu temu (do 10 bodova) i redovnog i aktivnog pohađanja predmeta (do 5 bodova). Kolokvij je pismeni test koji se izvodi u toku semestra. Na predispitnim obavezama može se ukupno osvojiti najviše 50 bodova. Završni ispit nosi najviše 50 bodova.