Navigacija

DSDN-SR-2 - Socijalni rad i socijalna politika u savremenom društvu

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije trećeg ciklusa
Studijski program Doktorske studije društvenih nauka
Naziv Socijalni rad i socijalna politika u savremenom društvu
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
DSDN-SR-2 obavezan 1 6P + 4V 15.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Upisan prvi semestar doktorskih studija -
Ciljevi izučavanja predmeta
Razumijevanje relevantnih tematskih oblasti socijalnog rada i socijalne politike u savremenom društvu; kritička analiza novijih doktrina; shvatanje karakteristika aktuelne socijalne politike i socijalnog rada u Republici Srpskoj.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Shvatanje aktuelnih procesa i promjena u sferi socijalne politike i u oblasti socijalnog rada na nacionalnom, lokalnom, regionalnom i globalnom nivou; Razumijevanje i objašnjavanje aktuelne socijalne situacije; Neposredno i aktivno učestvovanje u reformama i osmišljavanju posebnih socijalnih programa; Profesioanalna kompetencija za njihovu uspješnu misiju, ne samo u oblastima socijalnog rada i socijalne politike, već i u društvu uopšte.
Sadržaj predmeta
Osnovni pojmovno kategorijalni inventar socijalne politike i socijalnog rada; Elaboraciju principa i vrijednosti socijalne politike, faktora i savremenih modela ili režima socijalne politike, Kritička analiza savremenih teorijskih perspektiva socijalne politike i socijalnog rada; Aktuelni reformski procesi i promjene u socijalnom radu i socijalnoj politici na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou - paralelni trendovi i stalne različitosti; Kvantitativna i kvalitativna analiza socijalne politike Republike Srpske sa aspekta ostvarivanja socijalnih prava građana, aktuelnih socijalnih protivurečnosti, kao i uporednog pregleda ostvarenih socijalnih ciljeva RS i zemalja u okruženju; Specifičnosti socijalnog rada, karakteristike, pretpostavke, principi, normativno pravna osnova i problemi i teškoće sa kojima se savremeni socijalni rad suočava u Republici Srpskoj.
Metode izvođenja nastave
predavanja, prezentacije studenata
Literatura
  1. Lakićević, M. (2013), Socijalna politika, Beograd: Fakultet za specijalnu edukaciju i rahabilitaciju, str. od 13 do 153
  2. Dickens, J. (2011), Social Work and Social Policy, London: Routledge Taylor&Francis Group
  3. Milosavljević, M. (2009), Osnove nauke socijalnog rada, Banja Luka: Filozofski fakultet
  4. Milosavljević, M. Brkić, M. (2005), Socijalni rad u zajednici, Beograd: Socijalna misao. Puljiz, V., 2005: Socijalna politika, Pravni fakultet, Zagreb
  5. Kneževića, M. i dr. (2013), Teorija socijalnog rada, Zagreb: Sveučilište u Zagrebu - Pravni fakultet.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
seminarski rad, aktivnosti na nastavi, kolokvijum, završni ispit
Posebna naznaka
-