Navigacija

OAP07INIG - Intervencije na istorijskim građevinama

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Arhitektonsko projektovanje
Naziv Intervencije na istorijskim građevinama
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
OAP07INIG izborni 8 1P + 3V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Ciljevi izučavanja predmeta
Osposobljavanje studenta za primjenu znanja u konzervatojskoj praksi. Podsticanje studenata da eksperimentišu sa svim fazama projekta konzervacije. Ovaj modul pruža sintezu teorije i prakse, i promoviše razvoj holističkog pristupa arhitektonskoj konzervaciji.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Sposobnost upravljanja promjenama istorijskih objekata. Razumijevanje čitavog procesa projekata konzervacije, uključujući istraživanja, uspostavljanje strategije očuvanja, formulisanju izvještaja i implementacije projekata Svijest o uticaju konzervatorskih principa o načinu na koji su kulturna dobra očuvana, rekonstruisana, ili adaptirana. Integrisani, širok pogled na urbane sredine i razumijevanje istorijskih objekata, kao sastavnih dijelova urbanog okruženja.Sposobnost da se integrišu konzervatorski stavovi sa savremenim ekonomskim i socijalnim ciljevima.
Sadržaj predmeta
Ovaj modul istražuje različite metode promocije kulturnih dobara. Projekat zaštite koji će biti pod nadzorom na nedeljnom nivou nudi mogućnost da osmisle intervenciju na istorijskoj cjelini. Projekat se neće fokusirati na jednoj istorijskoj zgradi, nego će će ponuditi priliku da se istraži uloga konzervacije u širem gradskom okruženju. Paralelno sa ovim projektom, kroz seriju predavanja će se prezentovati i istražiti različite faze u izradi konzervatorskih projekata, metode istraživanja, procjene, obnove, konstruktivne sanacije, adaptacije, proširenje i praćenje istorijskih građevina i okolnih gradskih prostora. Poseban akcenat će biti stavljen na pitanja u vezi sa očuvanjem i upravljanjem istorijskim gradovima.
Metode izvođenja nastave
Predavanja, vježbe, konsultacije
Literatura
  1. Feilden, B.M., Conservation of Historic Buildings, Butterworth, 2003
  2. Cantacuzino, S. New Uses for Old Buildings, London, 1975
  3. Croci, G., The Conservation and Structural Restoration of Architectural Heritage, Southampton: Computational Mechanics Publications, 1998
  4. ICOMOS, Guide to Recording Historic Buildings, Butterworth, 1990
  5. Larkham, P.J., Conservation and the City, London: Routledge, 1996
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Pohađanje nastave Aktivnost na nastavi Kolokvij/ispit Grafički rad
Posebna naznaka
Nema