Navigacija

O14MEEU - Ekonomika Evropske unije

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Ekonomija i poslovno upravljanje
Naziv Ekonomika Evropske unije
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
O14MEEU obavezan 7 4P + 3V 8.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Ciljevi izučavanja predmeta
Cilj izučavanja predmeta je da se studentima prenesu saznanja o istoriji nastanka Evropske unije, njenim institucijama, kao i o teorijama regionalih integracija. Studenti će savladati osnovne makroekonomske pokazatelje Evropske unije: rast, društveni proizvod, inflaciju, investicije, nezaposlenost itd. na nivou Unije i pojedinih zemalja i regija. Oni će savladati i zajedničke politike Evropske unije: trgovinsku, industrijsku, regionalnu, poljoprivrednu, ruralnu i monetarnu, te budžet Evropske unije. Znanje stečeno na predmetu upotpunjuje se srodnim predmetima na smjeru Međunarodna ekonomija.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Nakon uspješnog završetka ovog predmeta student će raspolagati znanjima o ideji formiranja, razvoju i funkcionisanju Evropske unije. Moći će praktično primijeniti stečena znanja u analizi osnovnih makroekonomskih pokazatelja u Evropskoj uniji, te će steći spoznaje o trgovinskoj, industrijskoj, regionalnoj, poljoprivrednoj, monetarnoj i ostalim politikama Evropske unije, koje imaju znatan uticaj i na okruženje a time i na globalne odnose.
Sadržaj predmeta
Uvodno predavanje. Ključni politički i geostrategijski momenti EU. Fundamentalni principi nastanka EU. Istorijski aspekti i osnovni pokazatelji Evropske unije. Institucije EU. Principi i politika širenja EU. Regionalne integracije. Teorije regionalnih integracija. Regionalne integracije u svijetu. Makroekonomski pokazatelji: rast, GDP, inflacija, investicije, nezaposlenost (na nivou EU i zemalja članica). Makroekonomske prognoze na nivou EU i pojedinih članica. Krize u EU i Evrozoni. Trgovinska politika, industrijska politika, politika konkurencije, regionalna politika, monetarna politika. Teorija monetarnih integracija. Nastanak i funkcionisanje Evrozone. Uloga i značaj evra. Funkcionisanje ECB. Budžet Evropske unije. Odnos EU i SAD. Evropska unija kao globalni faktor. Budućnost EU.
Metode izvođenja nastave
Predavanja, vježbe, seminarska nastava koja obuhvata izradu i prezentaciju radova, grupne prezentacije i diskusije na zadatu temu.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Kontinuirana provjera znanja putem testiranja, prezentacija seminarskih radova i usmeni ispit. Kolokvij 1 (0-20 bod); Kolokvij 2 (0-20 bod.); Završni ispit (0-50 bod.); Pohađanje nastave (2 boda); Aktivnosti na nastavi (0-8 bod.)