Navigation

MSP-6 - Krizni menadžment u socijalnoj politici (MSP-6)

Course specification
Type of study Master academic studies
Study programme
Course title Krizni menadžment u socijalnoj politici (MSP-6)
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
MSP-6 elective 1 2L + 1E 4.0
Lecturers
Lecturer
    Lecturer/Associate (practicals)
      Prerequisite Form of prerequisites
      Nema
      Learning objectives
      Upoznavanje kriza i upravljanja krizama
      Learning outcomes
      Nakon uspješno savladanog predmeta studenti će moći: - Razumjeti pojam krize, njene izvore, vrste i karakteristike; - Razumjeti povezane pojmove sa krizom; - Uspostavljati vezu i kritički promišljati o uticaju kriza na socijalnu politiku i socijalne politike na krize; - Razumjeti krizno upravljanje i njegove posebnosti u odnosu na upravljanje u prosječnim okolnostima i strategije upravljanja krizom; - Razumjeti proces kriznog upravljanja i kako se on odvija u oblastima socijalne politike; - Razumjeti krizno komuniciranje i značaj odnosa sa javnostima u kriznim situacijama.
      Content
      1. Kriza, pojam i karakteristike i povezani pojmovi; 2. Izvori i porijeklo kriza; 3. Tipologija kriza; 4. Moderne krize; 5. Krize i socijalna politika, uticaj kriza na djelatnosti socijalne politike; 6. Odgovori socijalne politike i socijalne države na ekonomsku krizu, promjene u strukturi troškova u vrijeme ekonomske krize; 7. Krizni menadžment, teorijski okviri, menadžment rizika i slični koncepti; 8. Faze kriznog menadžmenta; 9. Principi efikasnog kriznog menadžmenta; 10. Organizacioni aspekti kriznog menadžmenta; 11. Zakonska utemeljenost kriznog menadžmenta u RS I BiH 12. Strategije upravljanja krizom; 13. Krizno komuniciranje; 14. Odnosi sa javnošću u kriznim situacijama i strateško planiranje kriznih komunikacija; 15. Međunarodni nivo kriznog menadžmenta
      Teaching Methods
      PP prezentacije predmetnog nastavnika i saradnika, samostalne prezentacije studenata na zadane i/li odabrane teme, grupne diskusije i prezentovanje grupnih zadataka.
      Literature
      1. 1. Koković, Z. Kešetović, Ž. (2006), Krizni menadžment 1 – prevencija krize, Beograd: Fakultet bezbjednosti. (Original title)
      2. 2. Šućur, Z. (2016), Uloga i zadaci socijalne zaštite u gospodarskoj krizi, Zagreb: Revija za socijalnu politiku br. 1, strana 7-38. (Original title)
      3. Z. (2014), Metodologija kriznog komuniciranja i analitika medijskih iskaza, Beograd: Kriminalističke teme, br. 3-4, str. 17-25. (Original title)
      4. 1. Ćuk, M. Buljubašić, S. Milinković, J. Gajić, D. (2015). Priručnik za djelovanje centara za socijalni rad u vanrednim situacijama, Sarajevo: Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i UNICEF. (Original title)
      5. Zakon o zaštiti i spasavanju u vanrednoj situaciji. (Original title)
      Evaluation and grading
      Studenti su obavezni da prisustvuju nastavi i vježbama i njihovo prisustvo vrednuje se prema Pravilima studiranja na I i II ciklusu Univerziteta u Banjoj Luci sa 10 bodova. Studenti su u obavezi da rade na upoznavanju teorije, njene primjene u praksi i kritičko procjene vrijednost teorije i prakse i to se vrednuje kao aktivnost u nastavi. Od studenata se traži da samostalno pismeno obrade temu iz predmetne materije i da je usmeno izlože. Pisani esej je zasnovan na analizi literature, kritičkom vrednovanju izvora, povezivanju sa predavanjima i zaključivanju na osnovu izloženog. Vrednovanje urađenog se vrši kroz kolokvijum koji nosi maksimalno 20 bodova. Drugi kolokvijum se obavlja kroz samostali prikaz knjige, naučnog ili stručnog članka. Na drugom kolokvijumu može se obezbijediti do 20 bodova. Završni ispit je usmeni i zahtjeva od studenta teorijsku i praktičnu elaboraciju odobranih pitanja. Završni ispit nosi najviše 50 bodova.