Navigation

SR1-59 - Vještine i tehnike socijalnog rada u zajednici (SR1-59)

Course specification
Type of study Bachelor academic studies
Study programme
Course title Vještine i tehnike socijalnog rada u zajednici (SR1-59)
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
SR1-59 mandatory 8 3L + 2E 6.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
Prerequisite Form of prerequisites
Upisana četvrta godina studija, položen predmet Socijalni rad u zajednici Položen ispit
Learning objectives
Ciljevi predmeta su: ovladavanje osnovnim vještinama i tehnikama koje koristi socijalni radnik djelujući u zajednici na praćenju i analiziranju socijalnih potreba, izboru prioriteta i planiranju mjera, uspostavljanju saradnje sa korisnicima i različitim akterima, razvoju projekata, namicanju sredstva, pregovaranju i animiranja građana da se uključe u dobrovoljne aktivnosti.
Learning outcomes
Od studenta se očekuje da: - razumije faze i procese djelovanja socijalnog rada u zajednici - ovlada osnovnim metodama, tehnikama i vještinama procjene potreba korisnika za uslugama socijalnog sektora u zajednici; - razumije proces i smisao metode voditelja slučaja - ovlada osnovnim vještinama strateškog i operativnog planiranja; - ovlada osnovnim vještinama pregovaranja i posredovanja; - ovlada osnovnim vještinama koordinacije i uspostavljanja međusistemske saradnje i - da razumije sadržaj i osnovne principe lobiranja u socijalnom radu.
Content
Sadržaj predmeta obuhvata sljedeće tematske jedinice: - Osnovne vještine i tehnike socijalnog rada u zajednici; - Metode i tehnike za identifikaciju potreba grupa korisnika: anketa i fokus grupe - Metode i tehnike za identifikaciju potreba grupa korisnika: forum grupe, i mapiranje potreba u zajednici - Metode i tehnike za identifikaciju potreba grupa korisnika: nominalni grupni pristup; delfi tehnika i neposredno posmatranje. - Monografske studije, komparativno terensko istraživanje, Eko mapa. - Faza upoznavanja zajednice - Pojam i sadržaj vođenja slučaja - Faze vođenja slučaja - Faza planiranja. - Odnos između direktnih i indirektnih socijalnih akcija u zajednici - Osnove strateškog planiranja. - Osnove operativnog planiranja. - Osnovne strategije i taktike pregovaranja. - Osnove lobiranja u socijalnom radu. - Osnove medijacije u zajednici
Teaching Methods
Predavanja i vježbe sa interaktivnim učenjem. Interaktivno učenje po grupama. Prikazivanje video meterijala i dokumentarnih filmova. Seminari iz literature. Pisani seminarski radovi. Usmeni komentari i kraće prezentacije na času. Konsultacije.
Literature
  1. - Žegarac N., Brkić M., Ignjatović Džamonja T. (2010). Operativno planiranje u centrima za socijalni rad, Beograd: Republički zavod za socijalnu zaštitu. (Original title)
  2. - Žegarac, N (2015). Od problema do prilika u vođenju slučaja, Fakultet političkih nauka, Beograd. (Original title)
  3. - Milosavljević M., Brkić M. (2010). Socijalni rad u zajednici, Beograd: Republički zavod za socijalnu zaštitu, str. 132-148, 148-175, 217-246. (Original title)
  4. - Rider sa sadržajem osnovnih poglavlja iz datih tematskih cjelina. (Original title)
  5. - Ćuk, M. (2015), Strategijsko planiranje u sistemu socijalne zaštite u u lokalnoj zajednici, Socijalna uključenost – diskurs ili novi koncept, pp. 110-137, BLC i Besjeda, Banja Luka, (Original title)
Evaluation and grading
Provjeravanje znanja i utvrđivanje koliko su studenti aktivni u nastavi vrši se tokom čitavog semestra. Znanje se provjerava pomoću dva kolokvija, a aktivnost studenata se iskazuje kroz pisanje seminarskih radova, uredno pohađanje nastave, učešće u debatama, pripremu prezentacija i kroz druge oblike kreativnog učešća u nastavnom procesu. Na taj način studenti ispunjavaju predispitne obaveze kroz koje mogu da steknu 50 bodova (dva kolokvija po 20 bodova, seminarski rad 5 bodova te uredno i aktivno pohađanje nastave 5 bodova). Završni ispit obavlja se usmeno i na njemu se provjerava znanje iz cijelog gradiva, a nosi najviše 50 bodova. Konačna ocjena se izvodi sabiranjem bodova iz predispitnih obaveza i bodova sa ispita.
Specific remarks