Navigation

SR1-21 - vještine i tehnike socijalnog rada s pojedincem

Course specification
Type of study Bachelor academic studies
Study programme
Course title vještine i tehnike socijalnog rada s pojedincem
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
SR1-21 mandatory 3 3L + 2E 6.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
    Prerequisite Form of prerequisites
    Predmet Vještine i tehnike socijalnog rada s pojedincem predstavlja nadogradnju sadržaja na predmet Socijalni rad s pojedincem. Predmet je uslovljenim odslušanim i položenim predmetom Socijalni rad sa pojedincem. odslušan i položen predmet Socijalni rad s pojedincem
    Learning objectives
    Predmet obuhvata sticanje znanja, vještina, tehnika i strategija rada sa pojedincem i porodicom. Osnovni sadržaj usmjeren je ka razjašnjenju dva najvažnija pitanja: Koje vještine i tehnike socijalni radnik koristi u radu s pojedincem? – odnosno koje su standardne naučno utemeljene vještine i tehnike koje se koriste tokom različitih faza rada sa klijentom tj. u radu s pojedincem i porodicom. Kako socijalni radnik koristi vještine i tehnike socijalnog rada s pojedincem i porodicom? – odnosno koje metode, tehnike i vještine koristi i na koji način, u procesu svojuh intervencija.
    Learning outcomes
    Realizacijom nastavnog programa očekuje se da studenti steknu osnovna teorijska i praktična znanja za primjenu različitih metoda socijalnog rada,. Takođe, studenti treba da ovladaju sljedećim vještinama: Vještine interpersonalne i intrapersonalne komunikacije (objasniti i primijeniti odgovarajuće komunikacijske vještine u neposrednom radu s korisnikom?; Uspostavljanje i održavanje pomagačkog odnosa; Vještina intervjuisanja (slušanje, praćenje neverbalnog govora, postavljanje pitanja); Vještina korištenja obrađenih tehnika koje se koriste u radu s pojedincem i porodicom; Vještina pisanja (inkorpororanja naučenih sadržaja) u nalaz i mišljenje socijalnog radnika;
    Content
    1. Određenje osnovnih pojmova intrapersonalne i interpersonalne komunikacije – šta je komunikacija? Definicije i obilježja¸2. Teorije o komunikaciji i komunikacijske tradicije - Elementi komunikacijskog procesa; 3. Komunikacijske vještine; 4. Vještine interpersonalne komunikacije; 5. Dijaloški profesionalni razgovor; 6. Komunikacija u organizaciji; 7. Tehnike koje se koriste u socijalnom radu sa pojedincem i porodicom (intervju, upitnik, posmatranje, studija slučaja, eko-mapa, genogram, skale procjene i dr.); 8. Socijalna anamneza – elementi i proces pisanja socijalne anamneze. Svrha socijalne anamneze; 9. Studija slučaja – teorijski dio. Prikaz slučaja, analiza i interpretacija; 10. Skale za procjenu porodičnih odnosa i funkcionisanja; 11. Terapijski intervju; 12. Terapijski modeli socijalnog rada (psihodinamska, bihejvioralna, kognitivna); 13. Terapijski modeli socijalnog rada (geštalt, transakciona analza, egzistencijalistička terapija; 14. Porodična terapija u socijalnom radu; 15. Rodžersov model savjetovanja i metode savjetovanja (direktivni i nedirektivni).
    Teaching Methods
    Nastava na predmetu će se izvoditi predstavljanjem tema i razgovorom o pitanjima iz nastavne materije, kao i čitanjem zadanih materijala i pisanjem kolokvija i radova iz predispitnih obaveza. - Temeljna predmetna obaveza za sve studente je redovno pohađanje nastave, čitanje nastavnih materijala i pisanje predispitnih obaveza u toku semestra
    Literature
    1. 1. Žižak, A., Vizek Vidović, V., Ajduković, M. (2012): Interpersonalna komunikacija u profesionalnom kontekstu, Edukacijsko rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Printera grupa, Zagreb. (Original title)
    2. 2. Vidanović, I. (2008): "Pojedinac i porodica ", (treće autorsko izdanje), Beograd. (Original title)
    3. Urbanc, K. (2006): „Izazovi socijalnog rada s pojedincem“, Zagreb, Alinea. (Original title)
    4. 6. Žegarac, N. (2015): „Od problema do prilika u vođenju slučaja“, Priručnik za praktičare, Podgorica, APPrint. (Original title)
    Evaluation and grading
    Provjera znanja će se vršiti tokom semestra, u vidu predispitnih obaveza, kao i na kraju semestra, iz ispita, u vrijeme redovnih ispitnih rokova.