Навигација

СР20-4 - Развојна психологија

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмСоцијални рад
НазивРазвојна психологија
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
СР20-4обавезан12П + 2В6.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Условљност другим предметимаОблик условљености
--
Циљеви изучавања предмета
Основни циљеви предмета су упознавање студената са суштинским токовима и аспектима психичког развоја, подстицање на активно усвајање научних чињеница, критички однос према одређеним тумачењима и да се уз помоћ проучених психолошких метода и техника заинтересују за њихово праћење и проучавање.
Исходи учења (стечена знања)
Од студента се очекује да на крају курса буде способан да: - Разумије шта чини развојне промјене и како се разликују од неразвојних промјена; - Разумије основне теорије које се односе на когнитивни развој; - Разумије поставке емоционалног развоја личности из угла водећих школа у савременој психолошкој теорији; - Разумије основне поставке социјалног и моралног развоја; - Критички промишља о теоријама и упоређује их; - Познаје процјењивање когнитивног, емоционалног и социјалног развоја од дјетињства до зрелости инструментима које нуде различити приступи; - Разумије важност различитих контекста и њихову улогу у развоју особе.
Садржај предмета
Наставна грађа овога предмета конципирана је тако да се студенти, с обзиром на своје професионално опредјељење, упознају са психичким развојем људске јединке од њеног рођења па до зрелости, као и психофизичким промјенама које настају у зрелом и старачком животном добу. Акцентирају се научно-теоријске концепције и дилеме као и резултати емпиријских истраживања психичког развоја. Студент се упознаје са најважнијим теоријама когнитивног развоја, са посебним акцентом на Пијажеову теорију развоја, као и теорије когнитивно информативног приступа, те теорије које истичу формативну улогу културе (Културно - историјска теорија Виготског, Брунерова теорија развоја), као и теоријама социјалног и емоционалног развоја развоја. Поред релација родитељ - дијете, интензивније се проучавају и партнерски односи као доминантна форма атачмента у одраслој доби. Поред емоционалног, проучава се социјални и морални развој, а студент оспособљава за примјену различитих инструмената и техника којим се проучавају ови аспекти развоја. Програмом се инсистира се на разумијевању кључних фаза у емоционалном развоју, на промјенама и улози криза у свакој од развојних промјена. Основна идеја је оспособљавање студената за проблемско учење.
Методе извођења наставе
Наставни програм се реализује кроз пленарна предавања, рад у малим групама, вјежбе и радионице, као индивидуални ангажман студената кроз практичне задатке.
Литература
  1. Жиропађа, Љ., Миочиновић, Љ. (2012). Развојна психологија. Београд: Чигоја штампа.
  2. Јерковић, И., Зотовић, М. (2010). Развојна психологија. Нови Сад: Футура публикације.
Облици провере знања и оцењивање
Предиспитне обавезе се састоје из: два (2) колоквијума (по 20 бодова); активност у настави (10 бодова – практичне активности реализоване на вјежбама). На предиспитним обавезама може се укупно освојити највише 50 бодова. Завршни испит обавља се у писменом облику. На испиту се врши провјера знања из цијелог градива. Завршни испит носи највише 50 бодова.
Посебна назнака
-