Navigacija

S20-76 - Socijalna demografija

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Primijenjena sociologija
Naziv Socijalna demografija
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
S20-76 obavezan 8 3P + 1V 6.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Ciljevi izučavanja predmeta
Usvajanje osnovnih znanja o demografskim procesima i problemima kroz objašnjenje dinamičnih komponenti: nataliteta, mortaliteta i prostorne pokretljivosti, te njihove prostorno-vremenske međuzavisnosti koja uslovljava promjene i prostorne razlike u broju, razmještaju i vitalnim strukturama stanovništva.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Studenti trebaju steći znanja i vještine za prikupljanje relevantnih podataka o stanovništvu, njihovo detaljno analiziranje pravilnim odabirom demografskih metoda i tehnika, kao i njihovo korištenje u svrhu analize aktuelnih demografskih procesa i problema.
Sadržaj predmeta
1. Predmet, podjela i metode demografije. 2. Teorijski pogledi na razvoj stanovništva. Stanovništvo – pojam, značaj, istraživanje. 3. Opšte kretanje stanovništva – faktori i pokazatelji. 4. Fertilitet i mortalitet – faktori i pokazatelji. 5. Nupcijalitet i divorcijalitet – faktori i pokazatelji. 6. Migracije stanovništva – pojam, tipovi i faktori. 7. Kružno kretanje (cirkulacija) stanovništva – pojam, tipovi i faktori. 8. Polna i starosna struktura stanovništva – pojam i opšta obilježja. 9. Obrazovna i socio-ekonomska struktura stanovništva – pojam i opšta obilježja. 10. Etnička, religijska (vjerska), kulturno-jezička, rasna i antropološka struktura stanovništva – pojam i opšta obilježja. 11. Bračna strauktura stanovništva. 12. Domaćinstvo i porodica. 13. Populaciona politika – pojam, značaj i ciljevi. 14. Determinante demografskog razvoja i budućnost stanovništva Republike Srpske. 15. Populaciona politika i planiranje porodice u Republici Srpskoj.
Metode izvođenja nastave
Stručna znanja i sposobnosti će se obezbijediti kroz predavanja, vježbe i konsultacije. Na vježbama se vrši obrada seminarskih radova, te analizara demografska statistika primjenom demografskih metoda.
Literatura
  1. D. Marinković, A. Majić: STANOVNIŠTVO REPUBLIKE SRPSKE – demografski faktori i pokazatelji, naučna monografija, Univerzitet u Banjoj Luci, Prirodno-matematički fakultet, Banja Luka, 2018., str.1-343
  2. D. Marinković: Demografske determinante populacione politike Republike Srpske, naučna monografija, Univerzitet u Banjoj Luci, Prirodno-matematički fakultet, Banja Luka, 2014., str.1-191
  3. M.Bobić: Demografija i sociologija – veza ili sinteza, Službeni glasnik, Beograd, 2007.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Provjera znanja se obavlja pismeno (test) u toku semestra. Završni ispit se polaže pismeno (test) i usmeno. Predat i odbranjen seminarski rad na vježbama je uslov za pristupanje pismenom testu, odnosno usmenom ispitu.