Navigacija

Razmjena studenata i osoblja

Vodič za razmjenu studenata i osoblja Univerziteta u Banjoj Luci


U okviru međunarodne saradnje Univerzitet u Banjoj Luci značajnu pažnju posvećuje razmjeni studenata i osoblja, kao dijela aktivnosti ugovora o saradnji, kroz međunarodne programe razmjene, studijske posjete, ljetne škole, radionice, seminare i praksu.

Erasmus+ (KA1) – Kreditna razmjena je program Evropske komisije u kojem se daje mogućnost univerzitetima da razmjenjuju studente i osoblje. Prema pravilima programa, prije obavljanja razmjene, univerziteti su obavezni da potpišu Među-institucionalni ugovor. Univerzitet u Banjoj Luci uključen je u program od njegovog formiranja 2014. godine i ima preko 40 potpisanih Među-institucionalnih ugovora, u okviru kojih je razmjenjeno preko 100 studenata i osoblja. Studentska razmjena može da traje od tri (3) do 12 mjeseci u svrhu studiranja i od dva (2) do 12 mjeseci u svrhu prakse. Razmjena osoblja može da traje od pet (5) dana do dva (2) mjeseca.

Naš Univerzitet je od 2008. godine postao dio tzv. CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) mreže. Ove aktivnosti obavljaju se u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Do sada je po osnovu ovog programa u oba pravca razmijenjeno preko 350 studenata, nastavnika i saradnika iz sljedećih partner zemalja: Srbije, Rumunije, Bugarske, Češke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Austrije i Mađarske. Aktivnosti na realizaciji ovog programa nastavljaju se i u narednim godinama, kroz realizaciju programa CEEPUS III.

Studenti Univerziteta u Banjoj Luci obavljaju stručnu praksu u inostranstvu više od 15 godina posredstvom međunarodnog udruženja za razmjenu studenata radi stručne prakse - IAESTE (International Association for the Exchange of Students for Technical Experience). IAESTE platforma za razmjenu: https://iaeste.smartsimple.ie/s_Login.jsp

Erasmus Mundus je program razmjene Evropske komisije koji je završen, a u kojem je Univerzitet u Banjoj Luci bio uključen od 2011. godine. Zahvaljujući ovom programu, preko 70 studenata i članova osoblja obavilo je razmjenu.

Studenti i osoblje Univerziteta u Banjoj Luci koriste i druge mogućnosti stipendiranja različitih programa vlada stranih zemalja i međunarodnih organizacija i fondacija.

 

Slike

  • /uploads/attachment/strana/47/Razmjena-studenata-i-osoblja-01.jpg
  • /uploads/attachment/strana/47/Razmjena-studenata-i-osoblja-02.jpg
  • /uploads/attachment/strana/47/Razmjena-studenata-i-osoblja-03.jpg
  • /uploads/attachment/strana/47/Razmjena-studenata-i-osoblja-04.jpg