Navigacija

G1OGEO - Osnovi geologije

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Geološko inženjerstvo
Naziv Osnovi geologije
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
G1OGEO obavezan 1 2P + 1V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Nema uslovljenosti -
Ciljevi izučavanja predmeta
Upoznavanje sa osnovnim pojmovima o geologiji, sastavu, starosti i istoriji Zemlje, geotektonskim teorijama, endogenim i egzogenim procesima, geološkim strukturama, istorijskom geologijom, geološkim kartama i geološkom građom Bosne i Hercegovine. Cilj izučavanja predmeta je i da se kroz realizaciju programa predavanja i vježbi stečena znanja integrišu sa ostalim stručnim predmetima studijskog programa.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Realizacijom nastavnog programa studenti će steći teorijska znanja o Zemlji i zemljinoj kori, njenom sastavu, građi, starosti i evoluciji, endodinamičkim i egzodinamičkim procesima koji se u i na njoj dešavaju. Upoznavanje sa geološkim kompasom, različitim vrstama geoloških karata i pratećim tumačima, zatim sa geološkim strukturama (naborima, rasjedima i dr.). Studenti će biti osposobljeni za izradu najjednostavnije geološke grafike kroz realizaciju programa vježbi ''Crtanje geološke karte na osnovu tačaka geoloških osmatranja'', ''Geološki stub'' i ''Geološki profil''. Na taj način student će moći razumijeti i primjeniti stečena znanja i vještina iz oblasti geologije za samostalan rad ili u timu sastavljenom od stručnjaka različitih profila.
Sadržaj predmeta
I Predmet, zadaci i podjela geologije Vježbe: Upoznavanje sa programom vježbi. II Minerali i stijene. Vježbe: Pokazivanje osnovnih vrsta minerala i stijena. III Tektonski pokreti. Tektonika litosfernih ploča. Vježbe: Aktuelni primjer na modelima. IV Endogeni procesi i njihovi produkti. Vježbe: Pokazivanje osnovnih vrsta stijena iz petrografske zbirke sa akcentom na magmatske stijene. V Seizmizam. Vježbe: aktuelni primjeri. VI Strukturni elementi litosfere - sloj i nabori. Vježbe: Geološki kompas. VII Strukturni elementi litosfere - rasjedi, pukotine i navlake. Vježbe: Mjerenje elemenata pada planara i lineara. VIII Intepretacija geološke građe Zemlje na kartama. Vježbe: Crtanje geolške karte na osnovu tačaka geoloških osmatranja. IX Egzodinamika - padinski procesi, kraški proces. Vježbe: Crtanje geolške karte na osnovu tačaka geoloških osmatranja. X Egzogeni procesi - Mora, okeani i njihova geološka uloga, geološki rad rijeka, jezerska sedimentacija. Vježbe: Geološki profil. XI Glacijalni i eolski proces. Vježbe: rad na izradi geološkog profila. XII Geologija i vrijeme, geohronologija. Vježbe: Pokazivanje fosila, izrada geološkog stuba. XIII Hronostratigrafska skala i glavne karakteristike prekambrijuma, paleozoika i mezozoika. Vježbe: Pokazivanje fosila, izrada geološkog stuba. XIV Geološka građa Bosne i Hercegovine i rudna ležišta. Vježbe: Ponavljanje. XV Glavne tektonika strukture i evolucija terena Bosne i Hercegovine. Vježbe: Ponavljanje.
Metode izvođenja nastave
Predavanja, praktične vježbe i konsultacije.
Literatura
  1. 1. Milošević, A. (2014): Osnovi geologije-materijali za pripremanje ispita. 2. Pešić L. (1995): Endodinamika, RGF-Beograd. 3. Pešić, L. (1995): Egzodinamika, RGF-Beograd. 4. Gerzina, N., Carević, I. (2019): Opšta geologija.Univerzitet u Beogradu. Rudarsko-geološki fakultet.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Praktičan rad, kolokvijum, završni usmeni ispit.
Posebna naznaka
-