Navigacija
Viber X logo

Završna konferencija projekta WBC-RRI.NET

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Završna konferencija u okviru projekta WBC-RRI.NET pod nazivom „Održivost odgovornih istraživanja i inovacija na Zapadnom Balkanu”, održana 8. i 9. februara 2024. godine u Skoplju, okupila je učesnike iz regiona Zapadnog Balkana i zemalja Evropske unije.

Konferenciji su prisustvovale doc. dr Anđela Pepić, koja rukovodi Centrom za razvoj i podršku istraživanju Univerziteta u Banjoj Luci,  mr Dragana Radulović, viša stručna saradnica za naučno-istraživački rad i razvoj Univerziteta, Milica Marić, projektna asistentkinja i studenti Marija Stojaković i Aleksandar Tošić.

Cilj događaja bio je predstavljanje rezultata projekta, isticanje ključnih postignuća tokom perioda trajanja projekta, te nastavak saradnje kroz uspostavljenu Regionalnu asocijaciju za odgovorno istraživanje, inovacije i preduzetništvo.

Predstavljeni su ključni rezultati koji su postignuti kroz realizaciju projektnih aktivnosti na Univerzitetu u Banjoj Luci, a to su: uspostavljanje Zajednice za akademski integritet Univerziteta kao neformalne grupe zaposlenih okupljenih oko ideje promocije akademskog integriteta i etike, unapređenje STEM obrazovanja, unapređenje digitalnog repozitorijuma naučnih publikacija Univerziteta u Banjoj Luci, te direktan uticaj na izmjene uslova za prijavu za naučno-istraživačke projekte i podršku malim i srednjim preduzećima.

Takmičenje za studente

Tokom događaja organizovano je takmičenje za studente pod nazivom „Odgovorna istraživanja i inovacije u praksi – studija slučaja” u kojem su učestvovali i studenti sa Univerziteta u Banjoj Luci. Oni su imali priliku da kroz rad u timovima sa studentima iz regiona osmisle i prezentuju svoja idejna rješenja uz upotrebu principa odgovornih istraživanja i inovacija.

Događaj je organizovan kao dio realizacije Horizont 2020. projekta „Uključivanje odgovornih istraživanja i inovacija u zemljama Zapadnog Balkana: poboljšanje samoodrživih ekosistema istraživanja i inovacija (WBC-RRI.NET)ˮ, u kojem je Univerzitet u Banjoj Luci jedan od partnera u konzorcijumu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14017/zavrsna_komferencija_Skoplje01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14017/zavrsna_komferencija_Skoplje02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14017/zavrsna_komferencija_Skoplje03.jpg