Navigacija
Viber X logo

Predavanje ,,Pojas i put na Balkanuˮ dr Ivone Lađevac

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Zamjenica direktora Instituta za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu dr Ivona Lađevac održaće 19. februara 2024. godine predavanje „Pojas i put na Balkanuˮ.

Predavanje će biti održano u sali broj 201 na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, a izjave za medije planirane su u 12.50 časova.

Na predavanju u organizaciji Konficijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci biće riječi o mjestu i ulozi koju Balkan ima u spoljnopolitičkoj agendi Narodne Republike Kine. Uvažavajući geopolitički značaj Balkana, predavanje je usmjereno na ostvarene rezultate, izazove sa kojima se suočavaju akteri realizacije, kao i  na moguće pravce daljeg razvoja inicijative „Pojas i putˮ.

Dr Ivona Lađevac završila je osnovne i magistarske studije iz međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, doktorirala je na Fakultetu bezbjednosti istog univerziteta odbranivši disertaciju „Strateško partnerstvo Ruske Federacije i Narodne Republike Kine u kontekstu globalne bezbednostiˮ. Završila je specijalizaciju iz oblasti evropskih studija i pohađala seminare o jačanju kapaciteta javne uprave, radnim migracijama na Balkanu, jačanju kapaciteta prekogranične saradnje, izradi prijedloga za naučne projekte EU, kao i ljetnu školu Ujedinjenih nacija posvećenu izazovima svjetskom miru i bezbjednosti u novom milenijumu. Glavne oblasti njenog interesovanja su savremeni međunarodni odnosi sa težištem na odnosima Kine i Rusije, inicijativi „Pojas i putˮ, kao i saradnji Kine i zemalja centralne istočne Evrope.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14029/Pojas-i-put-na-balkanu.jpg