Navigacija
Viber X logo

Održan seminar o unapređenju intelektualnog vlasništva

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Seminar „Intelektualna svojina na Univerzitetuˮ, čiji je cilj profesionalno usavršavanje i unapređenje intelektualnog vlasništva, održan je 16. februara 2024. godine u Rektoratu u Banjoj Luci.

Inače, ovaj događaj organizovan je u okviru projekta „EU podrška pravima intelektualnog vlasništva u BiHˮ, finansiranog sredstvima Evropske unije, a od kojeg se očekuje da poveća nivo usklađenosti propisa iz oblasti intelektualne svojine sa evropskom pravnom tekovinom, te ojača kapacitet institucija odgovornih za zaštitu prava intelektualne svojine, kao i da poveća nivo javne svijesti o značaju intelektualne svojine.

„Evropska unija finansira ovaj projekat kako bi pružila podršku Bosni i Hercegovini u usklađivanju zakonodavstva sa evropskom pravnom stečevinom, poboljšanju konkurentnosti i inovativnosti privrede u BiH, kroz pružanje neophodne ekspertize i podrške Institutu za intelektualno vlasništvo i kreativnim industrijama u BiHˮ, kazao je voditelj tima projekta „EU podrška pravima intelektualnog vlasništva u BiHˮ Miodrag Marković.

Po njegovim riječima, razvoj svakog savremenog društva počiva i na podsticanju intelektualne svojine, a posvećenost intelektualnom radu, nauci i inovaciji mora biti institucionalno podržana.

,,Neophodno je svi shvate neprocjenjiv doprinos inovatora i istraživača u svim sferama, a posebno na univerzitetima, koji sa ustrajnošću i intelektualnim poštenjem rade svoj posao kako bi stvorili nove, bolje, proizvode i usluge, zaštitili svoju  intelektualnu svojinu i sačuvali akademski integritetˮ, poručio je Marković i naglasio da je ovaj seminar, realizovan u saradnji sa Univerzitetom u Banjoj Luci, još jedan važan korak na putu razumijevanja i poštovanja zaštite prava intelektualne svojine.

„Kada je riječ o intelektualnom vlasništvu na Univerzitetu u Banjoj Luci, odnosno aktivnostima koje je na tom polju realizovao Centar za razvoj i podršku istraživanju, u ranijem periodu smo fokus stavljali na patentiranje i zaštitu autorskih prava, a tema ovog seminara bila je zaštita  računarskih programa i postupak patentiranja kompjuterskih implementiranih pronalazaka, a što je veoma značajno za sve naše nastavnike i saradnikeˮ,  kazao je viši stručni saradnik za razvoj i preduzetništvo Predrag Govedarica, koji je i zadužen za poslove intelektualnog vlasništva na Univerzitetu.

Kako je naveo, Centar za razvoj i podršku istraživanju će i dalje sprovoditi aktivnosti koje doprinose podizanju svijesti o zaštiti intelektualne svojine.

Seminaru su prisustvovali prorektori Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Milica Balaban, prof. dr Kristina Pantelić Babić i prof. dr Aleksandar Ostojić, te generalni sekretar UNIBL mr Đorđe Markez, kao i savjetnik predsjednika Republike Srpske Uroš Bjelica, te nastavnici, saradnici i administrativno osoblje. U ime Univerziteta, prisutne je pozdravio prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj prof. dr Aleksandar Ostojić.

Foto: D. Desnica

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14030/INTELEKTUALNA-SVOJINA-NA-UNIVERZITETU_-FOTO-DEJAN-DESNICA_-1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14030/INTELEKTUALNA-SVOJINA-NA-UNIVERZITETU_-FOTO-DEJAN-DESNICA_-2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14030/INTELEKTUALNA-SVOJINA-NA-UNIVERZITETU_-FOTO-DEJAN-DESNICA_-3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14030/INTELEKTUALNA-SVOJINA-NA-UNIVERZITETU_-FOTO-DEJAN-DESNICA_-4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14030/INTELEKTUALNA-SVOJINA-NA-UNIVERZITETU_-FOTO-DEJAN-DESNICA_-5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14030/INTELEKTUALNA-SVOJINA-NA-UNIVERZITETU_-FOTO-DEJAN-DESNICA_-6.jpg