Navigacija
Viber X logo

Na PMF-u predavanje uglednog fizičara

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Ugledni fizičar prof. dr Juri Panebracev održaće 23. februara 2024. godine u 12 časova u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci predavanje ,,Objedinjeni institut za nuklearna istraživanja u Dubni – nauka i obrazovanjeˮ.

Panebracev je ugledni fizičar koji rukovodi naučno-eksperimentalnim odjeljenjem za fundamentalna istraživanja Laboratorije visoke energije Zajedničkog instituta za nuklearna istraživanja sa sjedištem u ruskom gradu Dubna.

Inače, riječ je o najprestižnijem institutu za nuklearna istraživanja u Rusiji, na kojem se, pored nuklearne fizike, vrši čitav spektar istraživanja koja su povezana sa istraživanjem novih materijala, nanotehnologijom, biologijom i različitim analitičkim tehnikama.

Ovaj ruski institut već ostvaruje saradnju sa različitim ustanovama u Srbiji na oko 20 projekata. Tako arhitekte, tehnolozi, arheolozi, ekolozi i nuklearni fizičari imaju priliku da upravo u Zajedničkom institutu za nuklearna istraživanja obavljaju razna istraživanja.

Ovo predavanje na Prirodno-matematičkom fakultetu prilika je da prof. Panebracev predstavi Institut, ali i da se uspostave kontakti naših istraživača sa ovom prestižnom institucijom.

Juri Panebracev je doktor fizike i matematike, te autor više udžbenika i preko 150 naučnih radova. Učesnik je velikih međunarodnih projekata za proučavanje svojstava nuklearne materije u ekstremnim uslovima. Inicijator je i vođa međunarodnog naučno-obrazovnog projekta za učenike prirodnih nauka „Onlajn učionica naukeˮ.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14031/PMF.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14031/Panebracev.png