Navigacija
Viber X logo

Osniva se Centar za sinološka istraživanja

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin i direktor Istraživačkog centra inicijative „Pojas i put” pri Univerzitetu za jezik i kulturu u Pekingu Sju Baofeng potpisali su 6. decembra 2023. godine, u Pekingu, sporazum o osnivanju Centra za sinološka istraživanja na Univerzitetu u Banjoj Luci.

Ovaj istraživački centar međunarodnog je značaja, a njegov cilj je produbljivanje naučnoistraživačkog rada između Univerziteta u Banjoj Luci i univerziteta u Kini. Pored toga, Centar za sinološka istraživanja na UNIBL predstavljao bi bazu svih sinologa u Republici Srpskoj i BiH, koji bi radili na zajedničkim projektima i publikacijama.

U radnoj posjeti Kini, pored rektora Gajanina, boravi i prorektor za ljudske i materijalne resurse prof. dr Dalibor Kesić, direktor Konfucijevog instituta i šef Studijskog programa sinologije doc. dr Ljiljana Stević i asistent na Studijskom programu sinologije Anja Mudrenović, MA, koji su trenutno u Pekingu na Globalnoj konferenciji Konfucijevih instituta.

Tokom boravka u Pekingu, delegacija Univerziteta u Banjoj Luci posjetila je i Univerzitet za međunarodne studije u Pekingu, sa kojim Univerzitet u Banjoj Luci ima potpisan sporazum o osnivanju jezičke laboratorije i ispitnog centra za srpski jezik kao strani. Tokom boravka u Pekingu, delegacija naše visokoškolske ustanove posjetila je i Ambasadu BiH u Pekingu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13843/posjeta_Kini_delegacija_unibl__3_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13843/posjeta_ambasadi.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13843/posjeta_Kini_delegacija_unibl__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13843/posjeta_Kini_delegacija_unibl__2_.JPG