Navigacija
Viber X logo

Univerzitet u Banjoj Luci obilježio 48 godina rada

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečanom akademijom, održanom 7. novembra 2023. godine u KC ,,Banski dvorˮ, obilježeno je 48 godina uspješnog rada i razvoja Univerziteta u Banjoj Luci.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin istakao je da svake godine  Univerzitet napreduje.

Po riječima rektora, u narednom periodu nas očekuje niz aktivnosti kojima ćemo doprinijeti tome da Univerzitet napreduje na svim poljima.

,,Radićemo zajedno sa Studentskim parlamentom i Unijom studenata Republike Srpske na realizaciji svih planiranih projekata. Kontinuirano radimo na unapređenju nastave i nastavnog procesa, uvođenju obavezne studentske prakse. Želimo da se studentski standard unaprijedi i da uslovi studiranja budu još bolji. U saradnji sa Vladom i Gradom, radićemo na poboljšanju uslova studiranja studenata sa invaliditetomˮ, kazao je Gajanin.

Kako je naveo rektor, uz nesebičnu podršku Vlade Republike Srpske položaj zaposlenih na Univerzitetu je sve bolji, a trajno opredjeljenje Univerziteta je da u nastavu ulaze samo najbolji.

Rektor je takođe naveo da su i ove godine nagrađeni nastavnici i saradnici, za postignute rezultate u nauci, projektima i umjetnosti na našem Univerzitetu.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je da su univerziteti najvažnije institucije koje osniva jedna država, te poželio Univerzitetu u Banjoj Luci da iznjedri akademske građane sa što više znanja kojim bi sačuvali i unaprijedili Srpsku.

„Njegujući znanje, njegujemo i svoju snagu, jer samo društva koja su oslonjena na znanje mogu da se nadaju uspjehuˮ, rekao je Stevandić.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske doc. dr Željko Budimir rekao je da je ponosan na ovaj univerzitet, koji će uvijek imati podršku resornog ministarstva.

„Za 48 godina Univerzitet u Banjoj Luci bio je sposoban da se afirmiše i etablira kao jedna od najvažnijih visokoškolskih institucija. Zadnjih godina Vlada Republike Srpske uložila je oko 14,9 miliona KM, čime je pokazala snažnu namjeru da podržava visoko obrazovanjeˮ, rekao je Budimir.

On je dodao da neće izostati podrška Vlade za rješavanje određenih infrastrukturnih pitanja, ali i eventualne dorade i izmjene postojeće legislative s ciljem unapređenja ove oblasti.

Budimir je istakao da će u narednom periodu posebno raditi na snažnom umrežavanju srpskog akademskog prostora, odnosno da univerziteti iz Srbije budu strateški partner univerzitetima u Srpskoj.

Počasni doktorat Univerziteta za širenje istine dobio je direktor Uprave Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, koji je rekao je da mu je ovo velika privilegija i podstrek da nastavi sa širenjem istine o podvizima i stradanjima Srba.

„Istina je najbitnija i daje mi dodatni podstrek da nastavim u tom pravcu, jer Srbi zaslužuju istinu, pravdu, slobodu. Svaki Evropljanin duguje slobodu jednom malom, ali veoma hrabrom narodu na Balkanu – a to su Srbi. Istina o njima, njihovim podvizima i stradanjima treba da bude poznata svimaˮ, poručio je Gujon.

Na svečanosti kojoj su prisustvovali rektori, prorektori univerziteta sa kojima sarađujemo, te predsjednik ANURS akademik Rajko Kuzmanović, gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković, ministarka lokalne uprave i samouprave Senka Jujuć, uručene su i povelje i plakete, zlatne značke sa likom Nikole Tesle, te plaketa profesor emeritus.

Tako su poveljom Univerziteta nagrađeni: vanredni profesor Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i direktor JU „Banski dvor – Kulturni centarˮ mr Mladen Matović, ambasador Bosne i Hercegovine u Izraelu Duško Kovačević, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić i JPŠ „Šume Republike Srpskeˮ a. d. Sokolac. Plaketom Univerziteta nagrađeni su: redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta dr Draško Marinković, penzionisani profesor Univerziteta u Banjoj Luci dr Strain Posavljak, redovni profesor i dekan Pravnog fakulteta dr Željko Mirjanić, te redovni profesor i dekan Filozofskog fakulteta dr Srđan Dušanić.

,,Zadovoljstvo je na ovoj akademiji slušati rezultate koje je UNIBL ostvario. Meni lično i Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji ova nagrada predstavlja podstrek da još snažnije i sadržajnije radimo na promociji naše Republike u Srbijiˮ, kazao je šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Počasno zvanje profesor emeritus pripalo je prof. dr Rajku Gnjatu koji je zahvalio svima koji su podržali njegov izbor.

,,Burni događaji iz devedesetih godina opredijelili su me da dođem u Banju Luku, bilo je to vrijeme kada je Republiku Srpsku trebalo braniti i graditiˮ, kazao je Gnjato. Prisjećajući se svog rada na Univerzitetu i njegovim članicama, od tadašnje Pedagoške akademije, Filozofskog fakulteta do Prirodno-matematičkog fakulteta. U ime svih rektora gostiju, skupu se obratio rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr Rifat Škrijelj. Po riječima rektora Škrijelja, Univerzitet u Sarajevu i Univerzitet u Banjoj Luci imaju čvrstu akademsku saradnju, a koja će biti nastavljena i u narednom periodu i koja će nam omogućiti da zajedno ostvarimo brojne zajedničke ciljeve.

Univerzitet u Banjoj Luci vodeća je visokoškolska naučno-obrazovna institucija u Republici Srpskoj i drugi po veličini univerzitet u BiH. Osnovan je 7. novembra 1975. godine, čemu je prethodilo formiranje nekoliko viših škola i fakulteta na ovom prostoru.

Prilikom osnivanja, u sastavu Univerziteta bilo je pet fakulteta – Elektrotehnički, Tehnološki, Mašinski, Pravni i Ekonomski, kao i tri više škole. Medicinski fakultet osnovan je 1978. godine, a ostali fakulteti kasnije – Poljoprivredni i Šumarski 1992, Filozofski 1994, Arhitektonsko-građevinski i Prirodno-matematički 1996, Akademija umjetnosti 1999, Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta 2001, Filološki, Rudarski i Fakultet političkih nauka 2009. godine, te Fakultet bezbjednosnih nauka 2017. godine.

Univerzitet u Banjaluci danas ima 16 fakulteta, Akademiju umjetnosti i Institut za genetičke resurse.

Galerija fotografija nalazi se ovdje.

Foto: Janja Bijelić i Dejan Desnica

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13767/48-glavna-1.jpg