Navigacija
Viber X logo

Održan seminar o smanjenu izloženosti akrilamidu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Edukativni seminar „ACRYREDˮ, o smanjenu izloženosti akrilamidu, održan je 3. i 4. novembra 2023. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Tokom prvog dana seminara predavanja su održali nastavnici Prirodno-matematičkog fakulteta prof. dr Milica Balaban, prof. dr Smiljana Paraš i doc. dr Dino Hasanagić, kao i prof. dr Altijana Hromić Jahjefendić sa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, dok je drugog dana održana laboratorijska sesija za 30 studenata prvog i drugog ciklusa studija.

Inače, ovom dvodnevnom seminaru prisustvovali su nastavnici, istraživači i studenti Medicinskog, Poljoprivrednog, Tehnološkog, Šumarskog, Filozofskog i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, te Internacionalnog univerziteta u Sarajevu i  predstavnici privrede.

Važno je naglasiti da je seminar dio projekta ,,Smanjenje izloženosti potrošača akrilamidu kroz pristup snabdijevanja žitaricama koje su proizvedene usmjeravanjem na manji sadržaj asparaginaˮ. Riječ je o projektu podržanom od strane evropske COST akcije ACRYRED, Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske i projekta „Deep Green Innoˮ Prirodno-matematičkog fakulteta, finansiranog sredstvima Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13764/IMG_9941.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13764/IMG_9940.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13764/IMG_9943.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13764/IMG_9939.jpg