Navigacija
Viber X logo

Dvije medalje za studente Elektrotehničkog fakulteta

Univerzitet u Banjoj LuciOpštePriče za primjer

Na 18. međunarodnoj Olimpijadi iz mikroelektronike održanoj u Jerevanu studenti Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci Nikola Babić i Azra Elezović osvojili su prvo i treće mjesto.

Inače, takmičenje se sastoji iz dvije faze, a u prvoj – lokalnoj fazi, koja se održava pojedinačno u državama, prema riječima Nikole Babića, studenta četvrte godine elektronike, učestvovalo je 270 takmičara, dok je u drugoj finalnoj fazi, koja je održana u Jerevanu, broj takmičara sveden na 28 finalista.

„Takmičenje obuhvata sve ove oblasti zajedno, te nema takmičenja u svakoj oblasti ponaosob. Firma koja organizuje Olimpijadu jeste 'Synopsys', koja se bavi integrisanim kolima, te su, shodno tome, oblasti izabrane tako da pokrivaju prvenstveno oblasti vezane za integrisana kolaˮ, objašnjava Babić koji se iz Jermenije vratio sa prvom nagradom.

„Takmičenje se sastoji iz rješavanja zadataka iz oblasti digitalna elektronika, analogna elektronika, RF elektronika, elektronske komponente i fizika poluprovodnika, poluprovodničke tehnologije, diskretna matematika i kombinatorika, objektno orijentisano programiranjeˮ, kazala je Azra Elezović, apsolvent na smjeru elektronika, a koja je osvojila treću nagradu na Olimpijadi.

Olimpijada iz mikroelektronike održava se od 2006. godine, sa ciljem da prepozna i nadahne mlade inženjere, te stvori zajednicu stručnjaka za mikroelektroniku u kojoj mogu da dijele znanje i iskustvo, podstičući dar za mikroelektroniku na globalnom nivou. Ovo je jedino olimpijsko takmičenje mladih talenata mlađih od 30 godina širom svijeta.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13753/etfglavna.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13753/etf.jpg