Navigacija
Viber X logo

Sastanak o ekonomskim i kulturnim potencijalima domaćih rakija

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Radni sastanak o ekonomskim i kulturnim potencijalima domaćih rakija održan je 28. septembra 2023. godine na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL).

Cilj sastanka bilo je sagledavanje aktuelnog stanja u sektoru proizvodnje alkoholnih pića u Republici Srpskoj, sa posebnim osvrtom na rakiju, te definisanje prioriteta djelovanja s namjerom unapređenja ove proizvodnje, ali i kulture konzumacije.

Branko Drljača, ispred fondacije „Kultura rakija”, predstavio je svoj rad i put do spravljanja šljivovice koja je 2021. godine na takmičenju u Londonu među 700 uzoraka iz cijelog svijeta osvojila zlatnu medalju za najbolji alkoholni destilat koštičavog voća.  Drljača, hemičar po struci, inače iskusni somelijer i osnivač fondacije „Kultura rakija” podijelio je svoju viziju razvoja sektora proizvodnje rakija uz obaveznu standardizaciju kao osnovni ključ uspjeha.

Sastanak je organizovan od strane Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata uz saradnju sa Poljoprivrednim fakultetom UNIBL i Fondacijom „Kultura rakija”. Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, predstavnici Poljoprivrednog i Tehnološkog fakulteta UNIBL, članovi fondacije „Kultura rakija” i predstavnici 14 destilerija iz cijele Republike Srpske.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13647/sastanak-o-ekonomskim-i-kulturnim-potencijalima-domacih-rakija.JPG