Navigacija
Viber X logo

Nevena Pekez, Milica Polić, Tanja Radulović, Tamara Tomić - Univerzitet u Kadizu

Univerzitet u Banjoj LuciIskustva sa razmjene

Mi smo Tanja, Nevena, Tamara i Milica, na Univerzitetu u Kadizu velikoj većini poznate kao „Bosnian Girls”. Studentkinje smo četvrte godine Studijskog programa engleskog jezika i književnosti. Ljetni semestar akademske 2022/23. provele smo na Univerzitetu u Kadizu.

Iako smo tokom studiranja na Univerzitetu u Banjoj Luci studentski život obogatile brojnim vannastavnim aktivnostima, ipak vrijeme koje smo provele na studijama u Kadizu sve četiri, bez izuzetka, izdvajamo kao najljepši period studentskih dana. 

Razmjena studenata je mnogo više od jednog semestra na drugom univerzitetu. To je jedna vrsta transformativnog putovanja, koje vam širi vidike, omogućuje da se upoznate sa novim kulturama i život percipirate na nov, potpuno drugačiji način. Ovo iskustvo nam je pomoglo da izađemo iz zone komfora, podstaklo lični razvoj na svim nivoima naših bića i omogućilo nam da postanemo potpuno nezavisne i mnogo prilagodljivije i razumnije osobe.

Kada je riječ o obrazovnom sistemu, i više smo nego zadovoljne – mnogo je praktičnog rada, način izvođenja nastave baziran je na interakciji, konstantnoj diskusiji i razvoju kritičkog i divergentnog mišljenja, a zadaci koji su nam dodjeljivani obično su bili zasnovani na radu u grupama, koji, pored timskog rada i prosocijalnog ponašanja, podstiče kreativne ideje i dovodi do akademski validnih rezultata. Ipak, kao najveću blagodat i bogatstvo razmjene ističemo poznanstva. Lokalno stanovništvo, izuzetno prijatno, druželjubivo i spremno da pomogne, objeručke nas je prihvatilo kao dio vlastite zajednice, a Erazmus studenti, puni razumijevanja i empatije, uvijek su bili raspoloženi za druženje i čašicu razgovora, lijepu i toplu riječ.

Za vrijeme boravka na Univerzitetu u Kadizu, srećući se sa studentima iz svih dijelova svijeta – od Australije, preko Butana, Jermenije, Obale Slonovače, Litvanije (i većine drugih evropskih država), do Brazila i niza zemalja Južne Amerike – stekle smo brojna poznanstva i prijateljstva, koja su nas promijenila i oblikovala na ovaj ili onaj način, u manjoj ili većoj mjeri, ali ono što sve četiri osjećamo jeste da smo se vratile kao mnogo srećnije, ispunjenije, zahvalnije i jednostavnije verzije sebe samih. Donijele smo kofere pune uspomena i znanja, te prijateljstva za cijeli život.

Deviza koju smo usvojile od lokalnog stanovništva jeste da ne moramo žuriti da bismo negdje stigli. Ipak, svima vama, drage koleginice i kolege, savjetujemo da požurite sa prijavama za ovaj program i da na svojoj koži osjetite neki drugi oblik života i stvorite neke nove, bolje verzije sebe. Bio to Kadiz ili neki drugi grad, sigurno je da će vam ovo iskustvo donijeti samo dobro i umnogome promijeniti vaše živote. Bitno je da na kraju dana svi imamo svoj Kadiz, gdje god on bio.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13577/03_%D0%9A%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B7.jpeg