Navigacija
Viber X logo

Obilježavanje Svjetskog dana muzike

Opšte

Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i Konfucijev institut  Univerziteta u Banjoj Luci ove godine pripremili su bogat program povodom obilježavanja 21. juna – Svjetskog dana muzike.

Praznik muzike počeo je da se proslavlja 1982. godine na inicijativu Ministarstva kulture Francuske. Ovim povodom danas se organizuju nastupi amaterskih i profesionalnih muzičara u preko 460 gradova u više od stotinu zemalja širom svijeta.

Praznovanju Svjetskog dana muzike Akademija umjetnosti se pridružila 2010. godine, stavljajući na taj način Banju Luku i Republiku Srpsku na mapu gradova i zemalja koji obilježavaju ovaj praznik muzike. Od tada, svakog prvog dana ljeta – 21. juna, Akademija umjetnosti muzikom ispunjava grad Banju Luku, slaveći na taj način dan ,,kraljice umjetnosti”, kada se muzika čuje i sa onih lokacija sa kojih građani obično ne mogu da je čuju. Tog dana upoznajemo širu javnost sa bogatstvom muzičke kulture kroz veliki broj nastupa profesora i studenata Akademije umjetnosti, te brojnih drugih učesnika.

Ove godine u realizaciji Svjetskog dana muzike učestvuju profesori i studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Kamerni hor „Kerubini” Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci, vokalna grupa Katedre za etnomuzikologiju i ANIP ,,Veselin Masleša”. Nastupi su planirani na više lokacija u Banjoj Luci: u ulici Veselina Masleše (Gospodskoj ulici), parkiću kod spomenika banu Tisi Milosavljeviću, parku Petar Kočić (kod spomenika), atrijumu zgrade Gradske uprave,  prostorijama Akademije umjetnosti, vrtićima i drugim lokacijama.

Program povodom obilježavanja Svejtskog dana muzike nalazi se ovdje.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13421/svjetski_dan_muzike.jpg