Navigacija
Viber X logo

Potpisivanje sporazuma sa Muzejom savremene umjetnosti

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Sporazum o uspostavljanju naučno-istraživačke baze i dugoročne saradnje između Univerziteta u Banjoj Luci, Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske biće potpisan 26. aprila 2023. godine u 11 časova, u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSURS).

Sporazum će potpisati rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin, dekanica Akademije umjetnosti prof. dr Dragana Purković Macan i direktorka MSURS prof. dr Sarita Vujković.

Cilj potpisivanja sporazuma je institucionalna saradnja u naučnom i stručnom smislu, koja je usmjerena na razvoj savremene umjetnosti i visokog obrazovanja u funkciji kulturne politike Republike Srpske. Ovaj sporazum se odnosi na veći stepen obrazovanja studenata Univerziteta, te daje osnov za uspostavljanje naučno-nastavne i umjetničke baze i razvoja naučno-istraživačkog rada i kulture ali i na jačanje zajedničke saradnje ovih institucija.

Ovo je prvi primjer uspostavljanja naučno-istraživačke baze Univerziteta u Banjoj Luci u okviru institucije kulture. Na ovaj način će se omogućiti zajedničko stručno i organizovano djelovanje na projektima iz oblasti savremene umjetnosti i kulture, koji afirmišu razvoj studentske prakse i njihove edukacije, te promociju srpskog kulturnog identiteta u zemlji i inostranstvu.

Institucije će kroz ovaj sporazum pružati podršku u osnivanju, izgradnji, obnovi i održavanju kulturnih i obrazovnih ustanova u svrhu podizanja nivoa kulturne atmosfere i demokratskog dijaloga u iznalaženju boljih zakonskih rješenja za stvaraoce i institucije kulture u Republici Srpskoj.

IZVOR FOTOGRAFIJE: Nemanja Mićević, MSURS

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13274/Muzej_savremene_umjetnosti.jpg