Navigacija
Viber X logo

Održan Simpozijum o novinama u dijagnostici i liječenju bolesti gastrointestinalnog sistema

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Interdisciplinarni simpozijum „Novine u dijagnostici i liječenju bolesti gastrointestinalnog sistemaˮ, održan  22. aprila 2023. godine u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS), okupio je brojne domaće ljekare, koji su imali priliku da čuju izlaganja uglednih stručnjaka iz Republike Srpske ali i zemalja regiona i svijeta.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin rekao je da je cilj ovakvih skupova da domaći specijalisti i specijalizanti čuju novosti iz odgovarajućih oblasti medicine.

„Drugi cilj je da domaći stručnjaci posjete evropske centre i da usvoje znanja iz različitih oblasti iz kliničkih i dijagnostičkih grana medicineˮ, izjavio je rektor i naglasio da će ovakvi skupovi postati tradicija na kojima će se svake godine predstaviti novosti iz različitih grana medicine.

Kako je naveo, učešće na simpozijumu su uzeli patolozi kao dijagnostička grana medicine, te hirurzi, onkolozi i radioterapeuti kao kliničke grane medicine.

Predsjednik Odbora za hronične nezarazne bolesti Odjeljenja medicinskih nauka ANURS-a akademik Duško Vulić navodi da je prošle godine održan simpozijum čija je tema bio liječenje malignih tumora kod djece, te da ovaj simpozijum, zahvaljujući inicijativi rektora Gajanina, postaje tradicionalan.

,,Hronične nezarazne bolesti, u koje spadaju kardiovaskularne bolesti, maligne bolesti, dijabetes, hronična opstruktivna bolest pluća i bolesti digestivnog sistema, predstavljaju ključni zdravstveni problem u svijetu. Od bolesti gastrointestinalnog sistema i kod nas, kao i u Evropi, umire između dva i tri odsto stanovništvaˮ, navodi akademik Vulić.

Po riječima akademika, ANURS uglavnom organizuje interdisciplinarne skupove kao što je i ovaj simpozijum o novinama i dijagnostici u liječenju bolesti gastrointestinalnog sistema, na kojima se određene teme sagledaju sa svih aspekata. Kako je naveo, sve ono što se analizira, diskutujte i na kraju se donesu određeni zaključci, bude i objavljeno u zbornicima radova, kako bi bilo dostupno svim ljekarima u Republici Srpskoj.

Pedijatrijski patolog angažovan u Kataru prof. dr Gordan Vujinić, inače član Organizacionog odbora ovog simpozijuma, kaže da je cilj ovog događaja da u Banju Luku dovodi ugledne stručnjake iz inostranstva, ali i da se na jednom mjestu okupe domaći stručnjaci.

Kako je istakao, ovakvi skupovi su ujedno i prilika za ostvarivanje dodatne saradnje sa uglednim stručnjacima iz svijeta, kako bi se otvorio put za dodatno usavršavanje ljekara sa ovih prostora.

Profesor sa Medicinskog univerziteta u Gracu dr Kord Lagner navodi da je zadovoljan organizacijom Simpozijuma.

,,Ovo je značajan događaj koji je interdisciplinarnog karaktera, a interdisciplinarno predavanje i učenje postaje sve važnije, jer mi patolozi učimo od kliničara, a kliničari uče od nasˮ, kazao je on i izrazio nadu da će u budućem periodu imati priliku da u Gracu ugosti kadar iz Banje Luke i  Republike Srpske, kojem će moći prenijeti znanje.

Inače, organizator ovog simpozijuma je Odbor za hronične nezarazne bolesti Odjeljenja medicinskih nauka ANURS-a, u saradnji sa Univerzitetom u Banjoj Luci, Medicinskim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci i Udruženjem onkologa Republike Srpske. Na simpozijumu su izlaganja imali prof. dr Kord Langner, prof. dr Radmila Janković, mr nauka dr Dragan Prokić, doc. dr Aleksandar Gluhović, doc. dr Saša Jungić i prof. dr Goran Marošević.

Sastanak sa rukovodstvom Univerziteta

Prije početka Simpozijuma „Novine u dijagnostici i liječenju bolesti gastrointestinalnog sistemaˮ, rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin održao je radni sastanak sa prof. dr Kordom Lagnerom i prof. dr Gordanom Vujinićem. Tokom sastanka u Rektoratu Univerziteta u Banjoj Luci, kojem su prisustvovali prorektor za materijalne i ljudske resurse prof. dr Dalibor Kesić, dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Ranko Škrbić i prof. dr Slaviša Đuričić, razgovarano je o uspostavljanju saradnje sa Medicinskim univerzitetom u Gracu, na kojem je i zaposlen prof. Lagner.

Ovaj sastanak je bio prilika da rektor Gajanin gosta iz Austrije upozna sa radom i aktivnostima koje se provode na Univerzitetu u Banjoj Luci, te je istakao da veliki broj nastavnika i saradnika naše visokoškolske ustanove učestvuje u brojim međunarodnom projektima. Gostu iz Austrije su prenesena iskustva u projektnim aktivnostima i istaknuto je da su naše kolege pouzdani partneri i koordinatori projekata koji se finansiraju sredstvima Evropske unije. Kako su istakli sagovornici, plan je da određen broj ljekara na specijalizaciji iz patologije u doglednom periodu ode na dodatno usavršavanje na Medicinski univerzitet u Gracu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13266/4Y9-glavna.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13266/4Y1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13266/4Y3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13266/4Y4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13266/4Y5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13266/4Y6.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13266/4Y7.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13266/4Y8.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13266/4Y10.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13266/4Y11.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13266/4Y2.jpg