Navigacija
Viber X logo

Na Filološkom fakultetu izložba poštanskih marki

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Izložba poštanskih marki ,,Kulturno nasljeđe na poštanskim markama” otvorena je 1. novembra 2022. godine u izložbenom salonu Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Na otvaranju, kojem je prisustvovao i prorektor za materijalne i ljudske resurse Univerziteta prof. dr Dalibor Kesić, poručeno je poštanska marka kao mali ambasador cijelom svijetu priča o srpskom narodu, bogatstvu njegove istorije, kulture i običaja, ljepotama prirode i to je zapravo najveća vrijednost prigodnih poštanskih marki. Prorektor Kesić naglašava da Filološki fakultet, osim izučavanja jezika, kako srpskog tako i stranih, baštini i tradiciju izučavanja i čuvanja kulturnog nasljeđa i blaga.

,,Lica poštanskih marki nisu samo umjetnička ostvarenja, ona su istovremeno i svjedoci istorijskih epoha i značajnih ostvarenja”, rekao je Kesić.

Dekanica Filološkog fakulteta prof. dr  Biljana Babić ukazala je na to da kulturno nasljeđe čine sva dobra naslijeđena iz prošlosti koja neka zajednica prepoznaje kao svoju vrijednost.

,,Čuvanje i briga za kulturno nasljeđe treba da su imperativ svakog društva, ustanove i pojedinca. Raznovrsni su načini prezentovanja kulturnog nasljeđa, što pokazuje i naša izložba”, rekla je ona.

Izvršni direktor za poštanske i šalterske poslove Pošte Srpske mr Milenko Vučeta rekao je da je prva prigodna marka izdata 1994. godine povodom dana državnosti Republike Srpske, sa motivom Svetog Stefana.

,,Ovom izložbom sa ponosom predstavljamo lik i djela poznatih, kako nacionalnih tako i međunarodnih književnika, kompozitora, te kulturno-istorijskih spomenika”, rekao je Vučeta i napomenuo da poštanska marka ostaje kao trajna vrijednost i pečat svim generacijama koje dolaze, jer na svoj način čuvaju jezik, kulturu, pismo i običaje.

Posjetioci izložbu postavljenu povodom 47 godina Univerziteta u Banjoj Luci mogu pogledati u izložbenom salonu Filološkog fakulteta do 15. decembra.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12778/izlozba_postankih_marki_na_Filoloskom__6_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12778/izlozba_postankih_marki_na_Filoloskom__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12778/izlozba_postankih_marki_na_Filoloskom__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12778/izlozba_postankih_marki_na_Filoloskom__3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12778/izlozba_postankih_marki_na_Filoloskom__4_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12778/izlozba_postankih_marki_na_Filoloskom__5_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12778/izlozba_postankih_marki_na_Filoloskom__7_.jpg