Navigacija
Viber X logo

Završen međunarodni edukativni kamp „Materijali bez granicaˮ

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Uspješno je završen međunarodni edukativni kamp „Materijali bez granicaˮ organizovan u okviru projekta „Minerali u školama (RM@schools 4.0)ˮ.

Inače, ovaj dvodnevni kamp 30. avgusta 2022. godine otvorila je ministarka  prosvjete i kulture Republike Srpske dr Natalija Trivić.

Otvarajući ovaj događaj na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, Trivić je istakla da je važno da kabineti hemije i praktične nastave budu opremljeni određenim instrumentima, kako bi se na praktičniji način sticala znanja o mineralima kojima raspolaže Republika Srpska.

Ministarka Natalija Trivić istakla je da je resorno ministarstvo u junu ove godine organizovalo ,,Talent kampˮ u kojem su učestvovali profesori sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjoj Luci. Projekat „Minerali u školamaˮ je i u okviru tog događaja učenicima pobjednicima na republičkim takmičenjima u prirodnim naukama i sportskim disciplinama predstavio minerale i njihov značaj za razvoj savremene hemijske industrije.

Vanredna profesorica na Prirodno-matematičkom fakultetu dr Suzana Gotovac Atlagić, koordinatorka tima Univerziteta u Banjoj Luci u ovom međunarodnom projektu koji okuplja preko 20 partnera iz cijele Evrope, navela je da je riječ o promociji prirodnih i tehničkih nauka. U radu ovog međunarodnog kampa učešće su uzeli profesori i učenici iz Italije, Mađarske, Njemačke.

Prof. dr Suzana Gotovac Atlagić navodi da su direktna strana ulaganja u BiH na godišnjem nivou u prosjeku preko 400 miliona evra.

,,Od toga upravo više od jedne trećine odlazi na nauke o materijalima. To su novi rudnici i fabrike za preradu sirovina i mi smo na taj način zapravo u epicentru zbivanja za cijelu Evropuˮ, kazala je ona i navela da su drugog dana učesnici posjetili rudnik „Stanariˮ i fabriku ,,Omorika reciklažaˮ u Doboju. U Stanarima su se upoznali sa mogućnostima za minimalizaciju hemijskog zagađenja u ovoj vrsti industrije, kao i sa izvanrednom praksom rekultivacije zemljišta koja se provodi u rudniku.

Fabrika „Omorika reciklažaˮ, koja ima veliki kapacitet za preradu polietilentereftalatnog otpada, naročito PET boca, gostima je predstavila i svoju novu liniju za preradu polipropilenskog otpada. Ova metoda reciklaže naročito će biti važna s obzirom na to da se u regionu ova vrsta plastičnog otpada široko nagomilava konzumacijom mliječnih proizvoda. Inženjeri iz ove domaće industrije napomenuli su da je veoma važno da i Republika Srpska radi na formiranju boljeg i efikasnijeg lanca prikupljanja otpada, u čemu i domaći operateri, ali i projekti poput ovoga, moraju imati važnu ulogu.

Podrška u realizaciji projekta

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske podržalo je realizaciju projekta kojim se promovišu naučni i aplikativni aspekt hemije i tehnologije prirodnih sirovina, naročito ruda, u osnovnim i srednjim školama univerzalnom dozvolom za promociju projekta i za obuke nastavnog osoblja u svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj. Projekat se većim dijelom finansira iz fonda Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju, dok se poklon-paketi pribora za učionice hemije finansirani kroz podršku Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12610/minerali___1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12610/minerali___2_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12610/minerali___3_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12610/minerali___4_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12610/minerali___5_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12610/minerali___6_.jpg