Navigacija
Viber X logo

Mr Ljiljana Tankosić boravila u radnoj posjeti Češkoj

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Viši asistent Rudarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci mr Ljiljana Tankosić bila je dio tima iz reda akademske zajednice koji je krajem maja boravio u radnoj posjeti Češkoj.

Riječ je o posjeti realizovanoj u sklopu projekta „Poboljšanje stanja, produktivnosti i učinkovitosti rudarske industrije u Bosni i Hercegoviniˮ.

Namjera projekta ogledala se u doprinosu budućoj sveukupnoj modernizaciji, povećanju produktivnosti i efikasnosti rudarske industrije u Bosni i Hercegovini, i u širem kontekstu, odnosila se na cjelokupno restrukturisanje energetskog sektora, a što bi trebalo da posluži BiH strani za pripremu sveobuhvatnog programa restrukturisanja rudnika.

Kako je navela Tankosićeva, posjeta je bila višestruko korisna, jer su se mogli vidjeti najveći rudnici uglja u Češkoj, gdje su primijenjene najsavremenije tehnologije eksploatacije, te uspješni primjeri rekultivacije napuštenih kopova. 
Tokom ove posjete delegacija, u čijem sastavu su bili predstavnici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, entitetskih resornih ministarstva iz oblasti energetike, geoloških zavoda, privrede i akademske zajednice, imala je radni sastanak u Ministarstvu industrije i trgovine Češke Republike, a održani su i drugi sastanci i posjete.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12334/ljiljana_tankosic_ceska.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12334/ljiljana_tankosic_ceska-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12334/ljiljana_tankosic_ceska-00.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12334/ljiljana_tankosic_ceska-02.jpg